Работниците от пътностроителните фирми се събират на пети национален протест пред Министерския съвет. В протеста се включи и тежката механизация - снегорини и камиони. В опит за потушаване на напрежението и търсене на решение, министърът на регионалното развитие и благоустройството отново кани представители на пътния бранш на среща.

"Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и и. д. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ивайло Денчев отново канят собствениците на пътни фирми или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка", гласи изявлението на МРРБ.

По-късно работниците от пътностроителните фирми застанаха пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. В протеста се включи и тежката механизация, която все още е край президентството.

Работниците носеха плакати "Пътният бранш е пред фалит", "Ще има зима без снегорини", скандираха "Оставка".

Хората очакват резултат от срещата на собствениците на пътните фирмите или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка, с министър Виолета Комитова, която по-рано днес отново ги покани на среща в 13.00 ч. във ведомството. В срещата ще участва и и. д. председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев.

Към обяд приключи протестът.

"Трябва някой да ни чуе, да вземе решение, да подпише едни документи, за да можем да получим нещо за труда си", обърна се към протестиращите работници Георги Златев - член на Контролния съвет на Българската браншова камара "Пътища", и ги прикани да се разотидат.

Той уточни пред журналисти, че ръководството на Браншовата камара "Пътища"е входирало в деловодството на Министерския съвет поредното си искане за среща със служебния премиер Стефан Янев, но все още няма яснота дали тя ще се състои.

Ако няма резултат от предстоящата среща на собственици на пътните фирми или упълномощени от тях лица, които имат права да вземат решения по конкретните договори за текущ ремонт и поддръжка, с министър Виолета Комитова, работниците са готови да подновят протеста си, съобщи Златев.

Причина за недоволството на бранша е липсата на диалог с държавата по проблемите с неразплатените средства на фирмите за извършена дейност по републиканските пътища, като сумата възлиза на над 900 млн. лева.
 

Снимка: Георги ДимитровПричина за недоволството на бранша е липсата на диалог с държавата по проблемите с неразплатените средства на фирмите за извършена дейност по републиканските пътища, като сумата възлиза на над 900 млн. лева.

Комитова за протестите на пътищарите: Фирмите са разделени, няма да разговарям повече с посредници

Ръководството на Българската браншова камара "Пътища"/ББКП/, която е организатор на протеста, поиска оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и настоява за среща със служебния премиер Стефан Янев за намиране на трайно решение на проблема. Протестиращите остават в очакване на срещата с Янев, а председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза пред журналисти, че ръководството на организацията ще заяви и днес в Министерския съвет, че искат среща с премиера.
 

Снимка: Георги ДимитровОт Камарата предупредиха, че може да се стигне до решение фирмите да си потърсят неразплатените пари по съдебен път.

Държавата дължи на компаниите за извършените от тях дейности по републиканските пътища общо над 930 млн. лева, от които фактурираните разходи са 222,5 млн. лева, а сертифицираните нефактурирани разходи - 710,5 млн. лева, за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Има и неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон. ББКП настоява да бъдат получени поне 600 млн. лева до края на годината.

В понеделник от МРРБ заявиха, че финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание. За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми, посочиха от регионалното министерството.

Пред журналисти председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков каза, че няма за какво да се сключват нови споразумения по действащите договори. По думите му разпределянето на излишъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е обявено за незаконна практика. С прехвърлянето на топката към следващия парламент правителството абдикира от отговорността си, заяви председателят на Камарата.
Регионалното министерство: Протестът на пътния бранш има политически подтекст

Недоволните обявиха, че слагат край на дебатите с ресорното ведомство и искат спешна среща с премиера Стефан Янев. В противен случай, започват ежедневни блокади в София и са готови и на по-крайни действия.

Протест блокира София за часове: Пътни строители и тежка техника на жълтите павета

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) излезе в понеделник и с официална позиция. "Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят. В момента никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение, а финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите", информираха още от ресорното министерство.
 

БГНЕС


 

БГНЕС