Прокуратурата все още имала затруднения по делата за корупция
Прокуратурата все още имала затруднения по делата за корупция / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Няма напредък по делата с противодействието на корупцията, отчете Борис Велчев
47303
Няма напредък по делата с противодействието на корупцията, отчете Борис Велчев
  • Няма напредък по делата с противодействието на корупцията, отчете Борис Велчев

Прокуратурата продължава да изпитва най-големи затруднения по делата за корупция, каза главният прокурор Борис Велчев и обясни, че именно по тези дела държавното обвинение се нуждае от най-голямо подобрение.

Отчетен е напредък по делата срещу организираната престъпност, прането на пари и злоупотребите с еврофондове. Велчев заедно с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев и техните заместници информираха за свършеното по препоръките от юлския доклад на Европейската комисия.

Лазар Груев наблегна на това, че преди всичко мониторингът трябва да бъде обективен. В доклада ЕК посочи, в България се издават голям брой оправдателни присъди. Той не се съгласи с това твърдение и каза, че по голяма част от наблюдаваните от Европа дела са налице осъдителни присъди. Груев добави, че усилията трябва да бъдат насочени към повишаване квалификацията на съдиите и уеднаквяване на практиката, за да се стигне до предвидимо правосъдие.

От своя страна Борис Велчев обясни, че анализът на оправдателните присъди не трябва да бъде по конкретни дела. Според него тенденцията върви към намаляване на оправдателните постановления, но въпреки това тези решения се считат за неуспех от страна на прокуратурата. Велчев изрази мнението, че единствените държави, в които има само осъдителни присъди, са фашистките.

По темата за специалните разузнаватели средства Велчев обясни, че искането за тяхното прилагане от страна на обвинението са намалели. Трябва да се гарантира, че СРС-тата ще са помощно, а не основно средство за разкриване на престъпленията, каза главният прокурор. Заместникът му Галина Тонева добави, че все още няма развитие по предлаганите промени в закона за СРС-тата.

През декември се очаква посещение на експерти от Европейската комисия у нас, свързано със следващия междинен доклад на комисията през февруари.