Продължава блокадата на българо-турската граница, шофьор получи инсулт на  ГКПП-Лесово
Продължава блокадата на българо-турската граница, шофьор получи инсулт на ГКПП-Лесово / снимка: БГНЕС, архив
Репортаж на Живка Тодорова
70229
Репортаж на Живка Тодорова
  • Репортаж на Живка Тодорова

Опашките от тирове на българо-турската граница при Капитан Андреево и Лесово нарастват.

Представителите на т.нар. малки фирми от превозвачите са категорични, че блокадата остава, докато не бъде решен проблемът с разрешителните. „Къде е държавата и министърът", питат протестиращите на Капитан Андреево.

39-годишен шофьор е получил инсулт, докато чака на ГКПП-Лесово, съобщиха за Дарик от ямболската болница. Мъжът, който е румънски гражданин, живеещ в Молдова, е качил високо кръвно и припаднал. Пристигналата на място линейка го е закарала в МБАЛ „Св. Пантелеймон" в Ямбол, където е диагностициран с инсулт. Състоянието му е тежко.

Над 9 км е опашката от тирове на Капитан Андреево и непрекъснато расте. Обстановката е относително спокойна към момента, пропускат се автобуси, леки коли, камиони с лекарства, животни и бързоразвалящи се стоки и със специален режим.

Тежък инцидент обаче е станал на пункта след 03.00 ч., тази сутрин. Седем български тира със загасени фарове и висока скорост са се опитали да пробият блокадата. При профучаването край полицейските постове на пункта тировете буквално са изтласкали в храстите полицейските патрули. Минавайки през тапата на самия пункт те са ранили трима шофьори. Единият е с рана на крака, другият на ръката. Третият - Недко Стоянов от Димитровград е направил опит да разговаря с нахлулите през блокадата шофьори на седемте тира, при което е бил пребит от тях. Малко след инцидента са пристигнали медицински екипи с линейки, които да окажат помощ на пострадалите.

Седемте тира са собственост на пещерската фирма ЕТ "Блан" 69. На собственикът е съставен акт за неподчинение на органите на реда. Собственикът на фирмата има 70 камиона. Образувана е преписка и в момента се събират свидетелски показания. Превозвачите от блокадата искат по строги наказания за собственика и шофьорите на пещерската фирма.

Пред Дарик собственикът на фирмата, чиито тирове се опитаха да пробият блокадата, Сунай Караасан заяви, че пияни протестиращи на българо-турската граница са хвърляли камъни по камионите тази сутрин. По думите му, има счупени прозорци на кабините на някои от камионите му.

„Не съм против нищо, искам да работя нормално", каза Караасан. „10 дни чакахме, колко още да чакаме", попита риторично той. „Нервите на шофьорите не издържат и искат да работят въпреки проблема с разрешителните", уточни собственикът на фирмата за превози. Той допълни, че шофьорите искат да им се плаща и не могат да стоят без работа и без пари.

Според Сунай Караасан камионите на протестиращите превозвачи са без стока, затова не им пречи да протестират, докато неговите тирове превозват стоки и не могат да чакат повече.

В късния следобед при засилено полицейско присъствие бяха изведени тировете, участници в екшъна тази сутрин. Полицията образува шпалир на изхода на граничния пункт, за да не допусне протестиращите да излязат на пътното платно. Част от шофьорите посрещнаха тировете с викове предатели, други пък им ръкопляскаха. Камионите ще бъдат върнати в края на колоната.

Полицейското присъствие остава засилено в района. Това съобщи директорът на Областна дирекция „Полиция" Ангел Цанков. Той увери, че органите на реда са направила съответния анализ и са предприели необходимите мерки, за да не бъдат допуснати подобни инциденти и през тази нощ.

Опашката от тирове на пункта "Лесово" също е над 9 километра. Обстановката е спокойна, съобщи за Дарик говорителят на полицията в Ямбол Татяна Павлова. Нощта е преминала спокойно. Няма данни за възникнали инциденти или напрежение. Към настоящия момент се пропускат леки автомобили и автобуси, както и автомобили с хладилни камери, транспортиращи храна с кратки срокове на годност. Освен тирове от България и Турция от двете страни на пункта чакат камиони от Полша, Украйна, Молдова, Иран и Македония. На място полицейски екипи следят за движението. Малките превозвачи настояват за незабавно решение на въпроса с пропускателния режим между България и Турция.

Междувременно екип на БЧК-Ямбол отиде на ГКПП Лесово, за да установи от какво се нуждаят шофьорите на ТИР-ове, съобщи за Дарик директорът на Червенокръстката организация Митко Филипов. От БЧК имат готовност да осигурят не само хранителни продукти и напитки, но и психолози за оказване на психо-социална подкрепа и първа помощ, добави Филипов.