Върховният касационен съд е бил напълно наясно какво се снима в Съдебната палата. Това заяви пред NOVA продуцентът на клипа, който разпали страстите в съдебната власт - Пламен Митев. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече призова да не си измиват ръцете с него и съдебната охрана.
Клипът, който преди две седмици разтресе стените на храма на Темида, продължава да е актуална тема. Пред NOVA продуцентът на видеото Пламен Митев посочи, че е изненадан от позицията на Върховния касационен съд след скандала.

„Клипът е такъв, какъвто го виждате. Това сме го посочили предварително в договора, който сме сключили със Съдебната палата. Всичко като информация е предварително подадено към тях и съответно те са одобрили и подписали този договор. В следствие на това сме допуснати в Съдебната палата под строг контрол“, каза Пламен Митев.

Пламен Митев е в шоубизнеса от 9 години. Бил е продуцент на видеоклипове на популярни поп и поп-фолк изпълнители. Занимавал се е и с телевизионни предавания. Обяснява, че след като подписал договора за клипа на Алек Сандър, никой от ВКС не му е искал допълнителна информация за съдържание и декори.

„В договора изрично пише, че ВКС не може да се меси по време на и след заснемане на продукцията. През цялото време на снимачния процес имаше служител на ВКС, той следеше процеса във всеки един момент. Спазвали сме всички норми по заснемане на видеопродукцията и сме оставили помещението в изрядно състояние така, както ни е дадено“, посочва още Митев.

Облекчените условия в договорите за заснемане на музикални клипове станаха повод съдебните кадровици да реагират остро към Лозан Панов и да го обвинят в безстопанственост. Недоумение в действията на съдия номер едно видя и министърът на правосъдието.

„В самия наемен договор, който действа между ВКС и продуцента, е оказано на продуцента, че той може сам да внася съоръжения и техника, включително да внася и мебели в Съдебната палата, което е прекомерно правомощие“, каза Данаил Кирилов.

Така или иначе – Висшият съдебен съвет затяга контрола и вече снимачният процес в Съдебната палата ще се следи под лупа. Междувременно в редиците на съдебната охрана настана напрежение, след като шефът на ВКС хвърли горещия картоф в градината им.

„Председателят на ВКС е проверил сам себе си. И разбира се, според мен твърде недостойно и правно неуспешно в три абзаца се е твърди, че министърът на правосъдието има някаква отговорност. Не, няма. Нямам нито аз, нито Главна дирекция „Охрана”, каза Кирилов.

От ВКС обявиха, че продуцентът на клипа трябва да плати допълнително 2 500 лева за неспазване на договора.

„Предварително бяхме заявили 2 локации и те ни бяха одобрени. Сумата, която сме платили за тях, е ясно упоменато в договора. Тази неустойка е абсолютно неоснователна“, категоричен е Пламен Митев.

Екип на NOVA потърси за коментар председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който на този етап не ни даде такъв. Съдия номер едно остава стопанин на Съдебната палата до 15 юли тази година. След това управлението на емблематичната сграда ще поеме шефката на апелативния съд в София Даниела Дончева.
nova.bg