България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Ние ще подкрепим единствено европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Преди ден стана ясно, че на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС, е било обсъдено съвместно и придобиване и предоставяне на 155-мм снаряди за Киев.

"Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите танкове или протворакетни установки", категоричен беше държавният глава. "Редно е българските граждани от сега да знаят позициите на партиите, които скоро ще решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или на удължаването на войната", добави Радев.

Стоянов: Не подготвяме допълнително споразумение за военна помощ на Украйна

Според него така страната ни ще даде на ЕС знак за своя суверенитет във взимането на решения.

Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата.

"Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. И го поздравявам за това, че осигури рекордна събираемост, че гарантира ежегодното нарастване на пенсии и заплати", подчерта държавният глава. Той нарече спекулации и твърденията, че предстоят орязвания на заплати и пенсии, както и че ще има промяна на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от МВФ. "Напротив, финансите са стабилни. Това е предупреждение, което служебното правителство отправяше от трибуната и на предишното НС. Предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, можем евентуално да достигнем и до някои от тези негативни сценарии", обясни Радев.

Радев: Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта

Президентът апелира отново за приемане на работещо антикорупционно законодателство, както и закон за разследване на главния прокурор. "Големият проблем в България е избирателното правосъдие. С това нещо трябва да се справим. "Не може да се хвърлят части от някакви СРС-та, без да се казва публично за какво става въпрос", допълни той.

Държавният глава подчерта, че следващия парламент трябва да приеме законовите промени, които предлага Министерството на правосъдието, "защото без тях няма как да говорим за борба с корупцията".

“Докладът на Държавния департамент констатира проблеми отдавна познати на българите. България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някой в чужбина, а на своите граждани”, категоричен беше Румен Радев.