/ ThinkStock/Getty Images
През 2018 г. трябва да работим малко над 132 дни, за да си платим всички данъци към държавата. Това означава, че на 13 май ще настъпи денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си са изчислили експертите на Института за пазарна икономика (ИПИ).
 
Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, в ИПИ я наричат Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.
 
Тази година българите ще изработват средно по около 289 млн. лева за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.
 
Най-много дни през 2018 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец - 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.
 
Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.
 
Тази сметка разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.