/ ThinkStock/Getty Images
Диететиката или лечебното хранене отпада от списъка на нетрадиционните методи за лечение, а останалите няколко метода, сред които хомеопатията и акупунктурата, ще се практикуват само от лица с диплома на лекар, стоматолог, фармацевт или здравен мениджър. Това предвиждат промени в закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане. Целта на поправките е да предотвратят риска от некомпетентно лечение чрез диети, тъй като към момента много хора без медицинско образование практикуват този метод. От Българското дружество по хранене и диететика определиха предложенията като първа крачка за промяна, която трябва да бъде последвана от разкриване на кабинети по диететика, в които да работят само хора със завършена такава специалност.

Съветите на д-р Йонко Мермерски: Диета според типа фигура (ВИДЕО)
 
Лечебно хранене според заболяването, което цели възстановяване и оздравяване на организма - това представлява диететиката, разказа пред Дарик председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.
 
Той оцени положително предложените промени за отпадане на диететиката от нетрадиционните методи за лечение в закона за здравето, както и въвеждането на ограничения за практикуването на тази специалност само от лица с медицинско и здравно висше образование:
 
Не е редно хора, които нямат медицинско образование, да дават такива предписания за съответни диетични режими, без да имат необходимата компетентност. В много случаи хората, подложили се на такива рестриктивни диети, получават много сериозни усложнения и изостряне на някои хронични заболявания. Така че това е изключително опасно хората да се предоверяват на такива, които нямат никаква медицинска компетентност“, посочи специалистът.

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване
 
Според проф. Попов следващата стъпка е разкриването на кабинети по диететика, където да работят лекари със завършена специалност по хранене и диететика.

По данни на дружеството към момента у нас има около 120 души с такава специалност, а хората, които предписват диети без нужната компетентност са няколко пъти повече.

От дружеството припомнят и дългогодишната си борба за преместване на диететиката към групата на клиничните специалности и изработването на стандарт, който да регламентира кой може да практикува тази дейност.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене