Предлагат задължителна кастрация за домашните кучета
Предлагат задължителна кастрация за домашните кучета / Sofia Photo Agency, архив
Предлагат задължителна кастрация за домашните кучета
54603
Предлагат задължителна кастрация за домашните кучета
  • Предлагат задължителна кастрация за домашните кучета

За да се реши проблемът с бездомните кучета в България, трябва да бъдат кастрирани домашните. За това апелират от сдружението „Германо-българска спешна помощ за улични животни". Според представители на дружеството страната ни няма достатъчно финансови възможности да направи толкова приюти за кучета, колкото са нужни, за да съберат всички бездомни четириноги. От неправителствената организация поддържат приюти в София, Добрич, Шумен и Русе, като до момента в тях са прибрани над 1500 кучета, а около 30 000 са кастрирани. За четирите приюта разходите на сдружението са около 25 000 евро на месец, като по-голямата част от тях са събирани от дарители.

Регистрацията и контролът над кучетата, които имат стопани, са начините да се справим с безстопанствените, обясни Лозинка Бакалова от сдружението. Според нея докато има голям брой домашни четириноги, ще има и голям брой улични: „Нравът на едно куче не се променя, когато то бъде кастрирано. Моля ви, кастрирайте си домашните кучета. Кастрирайте ги. И когато стане някой инцидент, не ги пускайте на улицата, а се обърнете към приют. Това е единственият начин да се справим с проблема".

От неправителствената организация са категорични, че агресията към бездомните кучета няма да ни помогне в намаляването на техния брой. Ако в момента в столицата има 10 000 бездомни четириноги, то тази цифра била толкова малка благодарение на програмите за кастриране, обясни Бакалова: „В изолатора в Лозенец са унищожени 200 000 кучета. Да виждате някаква промяна? Средната продължителност на живота на едно бездомно куче е между 3 и 4 години. Тоест, ако има абсолютно строг контрол от страна на контролните органи в България, по отношение на хората, които пускат кучетата навън, и се прилага тази програма, то проблемът ще бъде решен максимум в 3-годишен срок."

През 2006-а година изолаторът в Лозенец е превърнат от сдружението в приют, в който в момента има 260 кучета. От организацията са категорични, че ще продължат договора си с общината, месечният наем, според който, е 600 лева.