Предлагат създаване на национални центрове за детско здраве у нас
Предлагат създаване на национални центрове за детско здраве у нас / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат създаване на национални центрове за детско здраве у нас
78257
Предлагат създаване на национални центрове за детско здраве у нас
  • Предлагат създаване на национални центрове за детско здраве у нас

Да бъдат създадени национални центрове за детско здраве в страната, в които медици от големите университетски болници да преглеждат и консултират малчугани за различни заболявания. Това поискаха пациентски организации и уточниха, че от една страна, в общинските болници липсва техника за подобни прегледи, а от друга - в отдалечените от големите градове места, липсват лекари. Междувременно от здравното министерство уточниха, че там, където има необходимост от подобни центрове, такива ще бъдат създадени.

Идеята за разкриване на центрове за детско здраве цели да осигури равен достъп до медици на всички малчугани в страната, посочи Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб":

„Защото е факт, че в страната, особено в общинските болници, липсва както високоспециализирана техника, така и специалисти за прегледи и изследвания. Това би било за страната не за друго, защото специалистите от София и от Варна, Пловдив, Плевен, ще могат да преглеждат пациенти от малките градчета. Тъй като е факт, че самите общопрактикуващи лекарии, педиатрите в малките градове нямат този опит, не могат много често да диагностицират заболяванията, особено когато няма видим физически дефект, а дори и да диагностицират нещо, родителите пък нямат финансовата възможност да пътуват до големия град и отлагат, а отлагането води до влошаване на здравето", обясни специалистът.

Според Георгиева е необходимо подобни детски центрове да бъдат изградени във всеки от 28-те областни града. Финансирането би могло да бъде набавено по програма за детско здравеопазване на Министерството на здравеопазването, по която имало предвидени 13 млн. лв., информира още председателят на пациентската организация.

Според зам.-здравния министър д-р Ваньо Шарков обаче вече подобен център за детско здраве има в Шумен и той е създаден от УНИЦЕФ.

„Там, където има необходимост и където има възможности за осигуряване работата им със специалисти, включително и с европейско финансиране, ще бъде направено", каза той.