От проблеми с машините и изборна агитация...до веселба и рязане на врата с флекс
България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

Според данни на ЦИК избирателната активност към 11:00 часа е 9,55%. Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска е във Варна - 5,25%.

„Галъп“: Избирателната активност към 11:00 часа е 10,4%

Зам.-председателят на ЦИК обяви, че към 11:40 са постъпили 11 сигнала за нарушения. Част от тях са изпратени за разглеждане до секционните избирателни комисии, а три от тях са останали в ЦИК, два от които са за агитация в телевизии. Изискана е информация от СЕМ. 

На много места гласуването беше затруднено. От проблеми с машините и изборна агитация...до веселба и рязане на врата с флекс.

Ето и кои са най-големите куриози и нарушения в страната:

enlightenedСтара Загора

Над 20 сигнала за дефектирали машини са получени в Районната избирателна комисия (РИК) в област Стара Загора. Това съобщи Теодора Крумова, председател на РИК в 27-ми Многомандатен избирателен район. 

"Към момента с наше решение има преустановено машинното гласуване само в една секция", посочи тя. И допълни, че по останалите сигнали техниците работят и се очакват техните протоколи. Няма данни за нарушения за изборния ден към момента.

Повече от 120 души от цялата страна направиха избора да участват в традиционно риболовно състезание на язовир „Копринка“. „Само за избори не ме питай, предпочитам да ходя за риба”, разказва един от рибарите.

Друг пък казва, че първо е отишъл за риба, а след това - да гласува. „По-добре да съм сред природата, отколкото да се занимавам с нещо, което е безсмислено”, казват още рибарите.

Също като политиците, и рибарите се подготвят за важния ден, а резултатите винаги може да са по-добри. Така изборът за изборите и състезанието е направен и всички очакват резултатите.

enlightenedХасково 

Заради проблеми с устройствата към 11:30 часа Районна избирателна комисия в Хасково (РИК) е издала решения за прекратяване на машинния вот и преминаване към гласуване изцяло на хартия в седем секции в областта.

Тези секции са на територията на Хасково, Димитровград и Харманли. Това каза на брифинг председателят на комисията Добромир Якимов. В тях машинното гласуване е изцяло прекратено, след като техниците на „Сиела“ са казали, че там проблемите с устройствата не могат да бъдат отстранени.

"Сигнали за проблеми с машините има в още 27 секции в региона и по тях се работи", допълни Якимов. Основният проблем при машинния вот продължава да е свързан с хартията, каза още той.

Броят на дефектиралите машини в Хасковско надхвърли 20

В региона има 344 секции, където може да се упражнява машинен вот. В част от случаите проблемните машини отпечатват празни бюлетини, а други не принтират изобщо. "Проблемът основно е в хартията по данни на техниците", обобщи Якимов.

„Имахме уверение от Централната избирателна комисия, че този път проблемът с хартията на машините няма да съществува, но според мен той дори се усложнява спрямо предходните избори“, коментира председателят на РИК- Хасково. Той уточни, че до момента няма избиратели, които да не са успели да упражнят правото си на глас. 

От началото на изборния ден в РИК са получени седем жалби и сигнали, които са основно за неправомерна агитация  и разлепени предизборни плакати на по-малко от 50 метра до секции.

Два от сигналите са за опит на кметове и общински съветници в състава на секции да оказват натиск и осъществяват контрол върху изборния процес.

enlightenedМонтана 

Масова смяна на членове на секционни комисии и в Монтанско. Близо 500 души са сменени заради здравословни причини или нежелание да участват в комисиите.

Изборният ден върви нормално, всички 296 секции са отворили навреме.

enlightenedВраца

Проблем с машините в област Враца. Общо 18 са дефектирали, 5 от тях окончателно са излезли от строя. 13 са поправени и работят. При част от устройствата има проблем с хартията.

Първият проблем е регистриран в Бяла Слатина. Машината в 12 секция е отказала още вчера, опитали са да я оправят, но неуспешно. В Оряхово, в 8 секция, също не е проработила. В 95 секция във Враца машината също е отказала. 

Подадени са сигнали към районната избирателна комисия. На много места има проблеми с хартията – къса се или излиза по цял метър, или не излиза разписка.

enlightenedПловдив

С куриоз стартира изборният ден в 39-а секция в район „Централен” в Пловдив. Наложило се комисията там да реже вратата на помещението с флекс заради проблем с патрона на бравата.

„Секцията обаче е била отключена навреме. Имаме потвърждение, че в 7:15 ч. всички изборни помещения са отворили и колегите работят нормално”, разказа пред NOVA Калоян Сухоруков, председател на РИК в Пловдив-град.

enlightenedВраца

"Крив сбор" във Врачанско наричат неделята в края на поредицата от весели селски сбирки през октомври, с които приключва стопанската година, предава БНР.

Петковден по стар стил или ден след Димитровден по новому - за хората в региона днешната неделя е знакова по-скоро с кривия сбор, отколкото с предсрочните избори.

Избори или веселба: Във Врачанско „гласуват“ за сбора

Музика, танци, ядене, пиене и…"некой шамар сегив-тогив" -
така звучи описанието на събитието, което с мезета в изобилие събира  местните и техните гости.

"Почва се така - петък, събота, неделя. Беше пълно селото, 2000 човека. Традицията си продължава". Суматохата около селските тържества този път се пресича с вота. Доминират обаче настроенията в полза на сбора.

"Нищо не става с тия политици! Само мислят за себе си, само лъжат, а народът страда. Беше голямо село, имаше всичко, сега няма. Рейсове няма…Хората загубиха вяра, даже не искат да ходят да гласуват. Тук се гласуваше 80%". "Ние ще си правим сбора. Кой ще се разправя с избори!" Това си е за големците, не е за назе!", споделят хората.

enlightenedПлевен

Агитация в една от изборните секции в емблематичното плевенско село Буковлък. Кандидат на една от политическите партии, заедно със свои съмишленици носи шапка на партията, от която е издигнат.

От сутринта няколко души обикалят и твърдят, че са на място, за да следят дали ще има нарушения в изборния ден, носейки шапки с лого на политически партии. „Забравил съм да я сваля шапката”, обяснява един от мъжете.

„Лидерът на партията, на която е шапката, е мой братовчед и гласувам за него. Шапката да я махам ли”, попита друг. Селото стана известно с това, че на предишните избори хора показваха на гласоподавателите какво и къде трябва да натиснат върху машината за гласуване.

Скандал между избиратели в една от секциите в селото завърши с намеса на полицията и предотвратяване на масов бой.

Още преди изборния ден, в областта са задържани 14 души за нарушаване на правата на гласоподавателите.  Образувани са 7 досъдебни производства, подадени са 16 сигнала за нарушения на изборния процес.

enlightenedБлагоевград

10.19% е активността в областта по данни към 11:00 часа. Това обяви на брифинга в 11.30 ч. председателят на РИК Мартин Бусаров, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Най-висока е активността към този час в община Белица - 22.33%, следва Якоруда - 21.01 на сто, трети са в община Струмяни с 18.44 %. Най ниска е активността в община Благоевград-едва 5.07 на сто.

„12 жалби и сигнали са постъпили до РИК от началото на изборния ден. Те касаят агитация чрез деца като този сигнал е за община Якоруда, където се твърди, че на концерт, организиран партия са присъствали деца. Има и две снимки на предизборен митинг.

Членове на СИК в Благоевградско не са се явили в комисиите, необучените нови звънят до РИК с нелепи въпроси

Друга част от сигналите касаят непристойно поведение на член на СИК в Сандански“, обясни Бусаров. По думите му е изпратен е сигнал до РИК и за общините Гърмен и Сатовча, в които се казва, че параваните били високи и не можело да виждат какво се случва. Притеснението е на представителите на партии.

„5 машини са спрени и в тези пет секции ще се проведе само вот на хартия - 3 в Благоевград, една в Разлог и една в Петрич. Очаква се още две машини - една в Разлог и една в Сандански, да бъдат изключени от вота и да се премине в тези секции само на хартиено гласуване.

Проблемът е, че не се печати бюлетина от машинното гласувано, но ако се - не е бюлетина, а малка разписка с номера на секцията. От СИК в Сандански има снимка с куп разписки, които е разпечатала машината“, добави председателят на РИК.

Според него явно избирателите не могат да гласуват с машина. РИК дават възможност на техниците първо работят по отстраняването на проблеми и едва когато те кажат, че това е невъзможно, тогава се преустановява гласуването в СИК машинно.

„Над 30 сигналите за дефектирали машини в нашия район. От 7 сме получили, че не може да се отстрани проблема. Очаква се от останалите секции да дадат информация дали проблемът е временен.

enlightenedВидин

Изборният ден започна със сигнал за масово извозване на хора до избирателни секции от квартал "Нов път". Заради слаба инсталация членове на секционни комисии са принудени да стоят на студено, а машините се захранват с удължители, установи проверка на екипа ни.

Преди обед в РИК е бил получен сигнал за масово извозване на хора от квартал "Нов път" до секции в града. Според сигнала, хората за извозвани с автобуси. От местния РИК обясниха, че става въпрос за организиран транспорт от общината, който е напълно регламентиран.

Масово извозване на хора до избирателни секции от квартал „Нов път“ във Видин

Причината - в квартал "Нов път" няма открити секции за изборите, а гласоподавателите оттам са разпределени на различни места в града. През ноември миналата година там имаше бит член на комисия, който се опита да заснеме изборни манипулации с телефона си.

Друг интересен сюжет тук е от бившето училище "Христо Ботев", където заради слаба електрическа инсталация сградата не отоплена. Членове на секционни комисии се оплакаха пред екипа ни, че трябва да прекарат цял ден с якета на студено. Някои пък бяха взели от вкъщи електрически печки, за да се топлят. За да се гарантира работата на машините в коридорите бяха включени удължители.

А иначе до момента една машина не е успяла да тръгне. За друга пък получихме сигнал, че е била облепена с тиксо, за да може да функционира нормално. За разлика от други места тук не се забелязват масови заменки на членове на секционни комисии. Активността за областта към 11:30 часа е около 13 %.

enlightenedКърджали

По-малко автобуси с наши изселници на вота в областта. И в Кърджали избирателната активност е с 1% по-висока от тази, която към 11:00 часа е регистрирана на 9 юни. По отношение на сигналите - към 30-те сигнала, подадени по време на кампанията, в рамките на днешния ден са се присъединили още 5 сигнала.

Единият от тях от районната избирателна комисия определят като фрапантен, а именно в община Момчилград не е бил осигурен транспорт за една от подвижните секционни избирателни комисии. Имало е само един вместо два автомобила, но след намесата на РИК този проблем е решен.

По-малко автобуси с наши изселници на вота в Кърджалийско

Другите 4 сигнала
са за присъствие на кметове в местата, където се гласува. Тези сигнали са преценени като неоснователни, тъй като в тези села самите секционни избирателни комисии се помещават в сградите на кметствата, а кметовете са определени като длъжностни лица, които да осигурят достъп до сградата и те всъщност се смята, че са били на работните си места.

По отношение на машините в Кърджали проблем има, но не е толкова голям, колкото на други места в страната. 10 са машините, които дават проблем с отпечатването на бюлетините. Една машина не е имала верен час, била е по старото време. И една машина не е имала вярна дата.

enlightenedРазград

Запален партиен клуб в Кубрат. Това се е случило около 8:00 часа тази сутрин.

Установен е извършителят на посегателството. Той е 21-годишен местен жител. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева.

По думите ѝ, на този етап той не може да се каже какви са мотивите му за деянието.

Партиен клуб в Кубрат беше запален

В изборна секция в община Разград е преустановено гласуването с машина и се премина към гласуване само с хартиени бюлетини, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Ивелина Игнатова.

Тя заяви, че в РИК е получен сигнал за повреда на специализираното устройство за машинно гласуване в една от секциите в село Гецово. След проверка техник на „Сиела Норма“ АД е удостоверил, че проблемът не може да бъде отстранен и затова се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

От сутринта са подадени още няколко сигнала за проблеми с машини за гласуване, като всички те са били проверени и към момента устройствата са изправни, посочи Игнатова.

Машини за гласуване в област Разград бяха предвидени за 166 секции от общо 255, 30 от които са подвижни. От началото на изборния ден в РИК са подадени пет сигнала и жалби за изборни нарушения.

enlightenedБургас

Над десет са сигналите от секционни избирателни комисии в областта за дефектни разписки от машините за гласуване. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева.

По думите ѝ при подобен случай членовете на съответната секционна избирателна комисия съставят протокол, след което на гласуващия се предоставя възможност да упражни правото си на глас чрез хартиена бюлетина. 

Над десет машини в Бургас са дали дефекти

"Четири са машините, които са били спрени от началото на изборния ден", каза още Семерджиева. Три от тях се намират в областния център Бургас, а една - в град Айтос.

Към този момент в РИК не са получени сигнали за сериозни нарушения на изборното законодателство. Три сигнала за изборна агитация са получени от община Руен. 

България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

В изборите участват 28 политически формации - 19 партии и девет коалиции. В края на септември ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Ще се гласува с хартия и машина, като съгласно ИК вотът е равнозначен.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни списъци това са общо 6 640 383 граждани.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA/БТА/БНР.БГНЕС/БНТ