Тече процедура по издаване на червена бюлетина от Интерпол за четиримата бивши български граничари Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков с цел тяхното задържане и производство по екстрадиране.

Това обяви в Бургас адвокатът им Росен Кожухаров. За започналата процедура той е уведомен от колегата си Джошкун Молла, който представлява българите пред Турския наказателен съд в Къркларели. Вчера там се състоя съдебно заседание, на което турският съд е поискал издирването на четиримата.

Турция поиска екстрадицията на бившите граничари, застреляли бракониер край Резово

"Дали има подобен официален документ, който да е постъпил в българските компетентни служби и органи, не мога да кажа", коментира адвокат Кожухаров. Той обясни, че става въпрос за поредно заседание по вече повече образувано производство срещу българските граждани. Делото се води за умишлено убийство на турски бракониер.

"Доколкото виждам от протокола, има новопостъпили документи, приложени към делото, но точно какви - на този етап не мога да ви отговаря. Предполагам че, след като разговаряме с колегата-защитник, той допълнително ще ни даде някаква по-подробна информация. Ако има действително издадена червена бюлетина, тя ще бъде придвижена до компетентните български органи, които от своя страна следва пък да предприемат съответните по компетентността им действия", обясни Кожухаров. Заедно с него бяха и трима от граничарите, срещу които се води делото. И тримата заявиха, че са разбрали за подготвяното им от Интерпол издирване от медийни публикации.

"Разчитам отново на защита от страна на българските държавни власти. Преди години имахме уверението на главния прокурор, че България няма да допусне екстрадицията ни в Турция и очаквам това да не се случи", каза бившият граничар Николай Костов, един от обвинените по делото.

Четиримата граничари получиха обвинителните си актове от Турция

"Ако ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна. От българска страна имаме подкрепа от власти, институции, но това не ми пречи да се притеснявам, предвид всичко това, което се случва. От случая минаха вече 16 години. Нямам забрана да напускам страната, но ме посъветваха да не напускам пределите ѝ, защото няма как да ме защитят, ако бъда задържан в чужда държава", коментира ситуацията бившият граничен служител Михаил Цонков.

Инцидентът стана през април 2008 година край Резово, където при стрелба бе смъртоносно ранен бракониер

До инцидента се стигнало, след като турски плавателен съд е навлязъл в български води, вероятно, за да прибере мрежите си, но е бил прихванат от граничните ни власти. У нас делото е прекратено на всички съдебни инстанции, през 2017 година обаче турският съд възобнови процеса срещу българските граничари с мотива, че инцидентът е станал на турски плавателен съд.
Галя Тенева/БТА