/ Георги Димитров
В Северна Македония се убедиха, че политическото говорене се замени с реални действия
"Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на Северна Македония, а четири от тези дни прекара с нас. Това показва желание, че иска да се свърши работа. Подписахме 3 ключови меморандума", заяви от трибуната в НС министър-председателят Кирил Петков, който е на изслушване в парламента за резултатите от посещението му в Република Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави. Изслушването е точка първа за петъчното пленарно заседание, а предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ..

Османи: Позициите с България са по-ясни, налагат се промени в историческата комисия

"Ние по никакъв начин не игнорираме българската позиции. Докато вървят дискусиите за икономика, инфраструктура, говорихме и за правата на българите в Северна Македония, както и за рамковата позиция. Ковачевски каза, че той не вижда проблем да обвърже българите в Северна Македония с тяхната Конституция. Не се ангажира с време, но това е напредък. Много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици", отбеляза той.

Екатерина Захариева посъветва премиера Петков да намали малко ентусиазма и попита дали се планират общи събития между България и Северна Македония. Само след няколко дни е 4 февруари - годишнина от рождението на Гоце Делчев, припомни тя. Петков отговори положително - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Само за Коридор №8 между България и Северна Македония през последните години са подписани три меморандума. Според Захариева със Северна Македония са подписани най-малко 20 меморандума, но повечето от тях са останали на хартия, посочи тя.

Европейската комисия е готова да подкрепи финансово изграждането на жп връзка между София и Скопие, отбеляза Петков.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е заменено с реални действия.

Аз акцентирам на икономиката като дългосрочен гарант за добросъседство, заяви Петков.

"Г-н премиер, постигането на икономическа свързаност е хубаво нещо, но не отразява истинския акцент на натрупаните с РСМ проблеми. Ако сегашният ви подход цели вдигането на облаци, за да демонстрирате, че нещо се случва като загърбите истинските проблеми, подобен план няма да сработи и ще предизвикат тежка политическа и социална реакция", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Знаем какво правят ОМО Илинден, но ние няма да се подадем на провокации, категоричен е българският министър-председател.

От парламентарната трибуна Петков разказа, че премиерът Ковачевски е дал личния си телефонен номер на кореспондента на БТА в Скопие, по време на посещението на двамата в прессклуба на медията, като лично се е ангажирал да реагира в случай на евентуален вандалски акт.