Пепи Еврото оглави Столичното следствие
Пепи Еврото оглави Столичното следствие / снимка: БГНЕС, архив
Пепи Еврото оглави Столичното следствие
62344
Пепи Еврото оглави Столичното следствие
  • Пепи Еврото оглави Столичното следствие

Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото, оглави Столичното следствие. Следователят беше определян като „професионален свидетел” поради склонността си често да дава показания по противоречиви дела. Последно той свидетелства по процеса срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. И тримата бяха оправдани на първа инстанция.

Петров е бил назначен вчера от градския прокурор на София Николай Кокинов. Законът гласи, че шефовете на прокуратури са тези, които определят началниците на следствените отдели към тях. Кокинов не може да бъде открит цял ден и не присъства дори на годишния отчет на собствената си прокуратура. Петьо Петров беше сред основните свидетели срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Тогава следователят свидетелства, че Кържев го е склонявал да върне иззет от обвиняем лек автомобил. В крайна сметка Кържев е осъден, а присъдата е потвърдена и на последна инстанция.

„Задължение на всеки един гражданин е да свидетелства, когато пред очите му се извършва или се готви да се извърши престъпление. Ако аз съм такъв „професионален свидетел”, то ние отричаме качествата и съвестта на три съдебни инстанции, включително най-висшата, защото те се доверяват на лъжесвидетелски показания”, коментира Петров пред Дарик честото си свидетелстване по знакови дела.

Петров свидетелства по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. След срещи с тях Петров занесе в следствието информацията, че тримата му предлагали подкуп, за да потули дело срещу бившия министър. В хода на делото се оказа, че по-скоро следователят сам си е поискал подкупа. По случая беше образувана проверка, която обаче не откри престъпление. Най-известен Петров стана през 2010 г., когато предизвика катастрофа и помете две коли. След тест за алкохол с дрегер се установява, че той е карал с 1,2 промила. Непримиримият следовател обаче се подлага на кръвна проба, която показва едва 0,2 промила. Прокуратурата така и не образува дело срещу Петров, макар че се оказа, че кръвната проба е взета чак четири часа след инцидента.