/ Thinkstock/Getty Images
Пасивните къщи пестят енергия
96675
Пасивните къщи пестят енергия
  • Пасивните къщи пестят енергия
Пасивните къщи са все още рядкост у нас, но те дават възможност да се пести много енергия.

Европа планира от 2019 г. новите обществени сгради да са с почти нулева консумация на енергия

Пасивната къща е енергоспестяващ имот, който позволява през цялата година да се потребява малко енергия. Разходите за изграждането на такава къща са средно със 7-8 процента по-високи, отколкото ако бъде изградена стандартна сграда, разказва сертифицираният проектант на пасивни къщи архитект Иван Иванов. Той твърди, че сметките за ток и отопление с пасивни къщи могат да намалеят драстично, дори до 90 на сто.
 
По-скъпи ли са пасивните къщи и има ли интерес към тях у нас?

У нас изграждането на пасивни къщи е рядкост, но в Западна Европа е практика да се строят и много обществени сгради по този начин. Нарастващата цена на тока е сериозен стимул да се обърне внимание на това строителство. 
 
Първата обществена сграда от този тип в България е детска градина в Габрово. На практика към старата сграда на детската градина е изградена нова с европейски средства и със заем от Световната банка.

„Умните” сгради – строителството на бъдещето

Инвестицията се очаква да бъде изплатена в рамките на пет години, разказа пред Дарик директорката на детска градина "Слънце" Татяна Трикова. Тя обясни, че консумацията на електроенергия и топлоенергия е с една трета по-малко при пасивната сграда в сравнение с другата в отоплителния сезон. "Ако имаме 1000 лева за топлоенергия на месец в основната сграда, в другата сграда е около 650-700 лева при оптимални температури в рамките на 22-24 градуса", казва Трикова.

В Германия „пасивните” къщи са средно 7-8% по-скъпи от останалите

Вентилационната система, която е задължителна за този тип къщи, пречиства изцяло въздуха в помещенията на детското заведение. Татяна Трикова е категорична, че удобствата, създадени за децата, по никакъв начин не се отразяват на таксите за детската градина.