Парите за интензивно лечение през 2013-а са крайно недостатъчни, алармират от БЛС
Парите за интензивно лечение през 2013-а са крайно недостатъчни, алармират от БЛС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парите за интензивно лечение през 2013-а са крайно недостатъчни, алармират от БЛС
60522
Парите за интензивно лечение през 2013-а са крайно недостатъчни, алармират от БЛС
  • Парите за интензивно лечение през 2013-а са крайно недостатъчни, алармират от БЛС

Средствата, заделени за интензивно лечение през 2013-а, са крайно недостатъчни, единодушни са от Българския лекарски съюз и от Дружеството на анестезиолозите в България.

Експертите недоумяват как е възможно интензивното лечение на един тежко болен пациент през 2012 г. да е оценено от Здравното министерство на 500 лева дневно, а година по-късно Националната здравноосигурителна каса да го оцени на 357 лева.

От лекарския съюз поясниха, че ръководството на касата без никакви аргументи им предоставило договор с цени, далеч по-неизгодни от по-рано договорените, и призовало съсловната организация да подпише.

Според лекарите по този начин касата нарушава действащи нормативни актове. Те са категорични, че ще потърсят правата си в съда.

Анестезиолозите предложили на касата заплащане от 700 лева за процедура "Интензивно лечение с изкуствена белодробна вентилация" и 250 лева, когато е без белодробна вентилация.

"Вместо това да бъде обсъдено, от Здравната каса "спуснали" до болниците определено финансиране в рамките на 357 лева процедура с механична вентилация и 155 лева - без механична вентилация", четем в писмо от президента на дружеството проф. Николай Петров до Българския лекарски съюз.

От съсловната организация обявиха, че изцяло подкрепят становището на анестезиолозите. По думите на председателя на съюза д-р Цветан Райчинов едностранно наложените от НЗОК цени за крайно недостатъчни и не могат да гарантират качествено лечение на болните.

"Няма логично обяснение за това намаление на цените - никаква логика и никаква причина. Министерството на здравеопазването до края на 2012-а плаща едни цени, сега изведнъж - съвсем други, намалени почти наполовина".

Цените и обемите са обект на договаряне между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса и такава договореност бе постигната, посочва Райчинов. Впоследствие обаче, без каквито и да било аргументи, ръководството на касата ни предостави договор с други, далеч по-неизгодни цени и обеми.

"И ни кани да ги подпишем. Което няма как да се случи, разбира се. Ние имаме подписан протокол, че сме се договорили, после се случва нещо съвсем друго. Затова ще бъде делото."

Ниските цени не само ще влошат качеството на медицинските услуги, но ще имат и пагубни последствия за финансовата стабилност на лечебните заведения, убедени са експертите.