От бизнеса алармират за рисковете от мръсните чаршафи
От бизнеса алармират за рисковете от мръсните чаршафи / снимка: sxc.hu
От бизнеса алармират за рисковете от мръсните чаршафи
53368
От бизнеса алармират за рисковете от мръсните чаршафи
  • От бизнеса алармират за рисковете от мръсните чаршафи

Некачественото изпиране на болничното бельо води до сериозни рискове от зарази за пациентите. За това алармираха от новоучредената Асоциация за промишлено пране. Експертите обясниха, че има редица фирми в сивия сектор, които не спазват дори и минимални хигиенни изисквания при промишленото пране в болници, ресторанти, хотели, фризьорски салони, детски градини, старчески домове и други. Според тях са необходими нормативни промени, които да заложат по-високи изисквания, гарантиращи качественото изпълнение на работата.

Много фирми не спазват основния принцип за поточност при прането и правят т.нар. кръстосване на чистото и мръсното пране, което е опасно за потребителите, обяснява Иван Мидюров - управител на Софийската перална компания. Въпреки това обаче редица болници наемат точно такива фирми за пране, защото основен принцип при обществените поръчки е най-ниската цена, която се предлага, каза още той и допълни, че не се спазват хигиенни условия, „не използват качествени продукти, които да гарантират дезинфекцията”.

Това може да доведе до редица опасности както при пациентите в болниците, така и в хотелите и във всички други сгради, обясни Мидюров. „Това е реално пренос н видове зарази, които може да тръгнат по чаршафите”, обясни той. Има случаи, в които се ползва най-обикновена битова пералня, което е недопустимо, смятат специалистите. „Вкарваме мръсното бельо, после изкарваме оттам чистото - да, но по люка се е налепило нещо”, посочи той.

Проблеми има и в обектите за химическо чистене, които също не са оборудвани подходящо, обясниха още специалистите. От асоциацията са алармирали за проблема в редица отговорни институции и възнамеряват да организират обществено обсъждане по въпроса и да инициират съответните нормативни промени в Наредба 38, съобщи Николай Калайков от Асоциацията. Той посочи, че наредбата трябва да бъде променена, защото е „безнадеждно остаряла”.

20-тина са пералните стопанства за промишлено пране в страната, които отговарят на всички изисквания, каза още от Асоциацията. Те смятат, че половината от тези перални стопанства в сивата икономика, защото заплащането е изключително ниско - от порядъка на 300 лв. и не се полагат усилия за спазването на минималните изисквания за хигиена. От Асоциацията ще настояват и за повече контрол над тези фирми. Столичани споделиха, че не са се замисляли за чистотата на чаршафите, в които спят в обществените обекти.

Във връзка с изразени в медиите твърдения на Асоциацията за промишлено пране, че се нарушават правилата за хигиенни условия при пране на бельо в обекти с обществено значение, в т.ч. и болници, пресцентърът на МЗ информира за следното:

"До момента в Министерство на здравеопазването не е постъпвала информация за възникнали епидемиологични неблагополучия от неспазване на хигиенните изисквания и нарушаване на технологичния процес, както в обществени перални за граждани, така и от такива, функциониращи в лечебни заведения. Хигиенните изисквания към устройството и експлоатацията на обществените перални са регламентирани в Наредба № 37 на Министерство на здравеопазването за хигиенните изисквания към устройството и експлоатацията на обществените перални. Съгласно чл. 2 на нормативния акт, в обществените перални се допуска изпиране на бельо и от здравни заведения при определени условия, а именно: изпирането и дезинфекцията на бельото се извършва само термодезинфекционен и химиотермодезинфекционен метод; при всяка една от фазите на технологичния процес не се допуска смесване на бельото от лечебното заведение с това от обектите с обществено предназначение и гражданите; забранено е в обществените перални да се изпира бельо от отделенията за лечение на туберкулозно и инфекциозно болни; забранено е също така в тези перални да се пере бельо, замърсено с биологични материали. Дезинфекцирането на бельото се извършва с биоциди, подходящи за тази цел и разрешени от Министерство на здравеопазването. Контролът по спазване изискванията на наредбата се извършва най-малко два пъти годишно от Регионалните здравни инспекции в цялата страна. Същата Асоциация за промишлено пране е изпратила сигнал до МЗ. Разпоредено е и е започнала проверка по изнесените в този сигнал  обстоятелства. След приключването на проверката медиите ще бъдат информирани за резултатите от нея".