/ ThinkStock/Getty Images
Нови учебни предмети, нови изпити след 7 клас и нова скала на оценяване ще въвежда МОН
МОН обяви промени в учебната програма, в начина на външното оценяване след 7 клас и в скалата за оценяване, а така също и в учебното съдържание по точни науки. То ще бъде разчистено от ненужни, а тежки за зубрене понятия, която няма да донесат на учениците никаква добавена стойност.

Промените ще влязат в сила от учебната 2022/23, оповести на брифинг просветният министър Красимир Вълчев. НВО вече няма да включва въпроси само по български език и по математика, а и ще представлява интегриран текст и със задачи от други учебни предмети.


„Основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природните и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът.

МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година

Отделно от това МОН предлага увеличение на седмичните часове по математика с половин час седмична натовареност за 5 и 6 клас, което значи на учебен срок - по един час допълнително, съобщи Вълчев. Идеята е децата да имат повече време за усвояване на новия материал, защото в програмата за тези класове материалът бил прекалено много и нямали време за утвърждаване на материала. Другата учебна програма, за която не стига времето на учениците, е географията, а по химия, физика и биология ще се предложи олекотяване на излишния материал.

"Ще предложим промени, след месец и половина два, насочени към отпадане на понятия и излишна фактология, което изисква заучаване. Дори пречи на придобиването на умения", констатира министърът на образованието. Това се наблюдавало и в програмите по математика.

Освен завръщането на доброто старо "Родинознание" за 1 и 2 клас, което стана по настояване на Патриотите, учениците от 5,6 и 7 клас вече ще учат нов предмет "Дигитални технологии и креативност", стана ясно от думите на Вълчев. Идеята е да свърже компютърното моделиране с информационните технологии, защото днешното поколение деца ще живеят в ера на професии, които изискват взаимодействие с алгоритми, коментира министърът на просветата.

Красимир Вълчев обяви и промени в оценяването на държавните зрелостни изпити, които се предвижда да влязат в сила от учебната 2022/2023 година. С промените се вдига прагът за получаване на оценка "Среден 3" - от 23 точки той става 30 точки.