/ ThinkStock/Getty Images
Организации на глухите в България настояват жестовият език да бъде признат за официален в страната и да се запише в Конституцията. На пресконференция представители на различни организации на хора с увреден слух заявиха, че е необходимо да се приеме и закон за жестовия език.
 
Ще признае ли държавата езика на глухите за официален?

Председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов обясни, че преди изготвянето на проектозакон е необходимо да се изчакат резултатите от национално научно изследване на българския жестов език, което е възложено от Министерството на образованието и науката. Резултатите трябва да са готови до края на октомври.
 
Целта на изследването е да докаже, че средството за комуникация на глухите хора е език, отговарящ на всички норми на лингвистиката, обясни Митко Якимов от Фондация "Глухи без граници". По думите му това ще даде основа за следващата стъпка - признаване на жестовия език за официален чрез Конституцията, както и за изработването на закон за жестовия език.
 
Изследването има за задача и да уеднакви жестовите знаци в цялата страна, впоследствие ще се издаде и речник на българския жестов език, допълни Якимов.
 
Достъпът до информация във всички сфери на обществения живот в България, особено в образованието, е основен проблем за хората с увреден слух у нас, отбеляза той. Според него признаването на езика ще помогне за решаването на този проблем.
 
Отхвърлиха на първо четене закона за жестомимичния език

Хората с увреден слух имат нужда от повече преводачи, включително в болниците, от въвеждането на субтитри в програмите на телевизиите, от достъп до телефон 112.
Няма официална статистика, но по неофициални данни хората с увреден в различна степен слух са около 100 000, каза Николай Нинов. Хората, които владеят жестов език у нас са около 15 000.
 
Нинов отбеляза, че за първи път 12 организации на хора с увреден слух у нас са организирали и отбелязали заедно международната седмица на глухите в края на септември. Продължаваме заедно, потвърдиха в края не пресконференцията участниците.
БТА