/ Thinkstock/Getty Images
С гласовете на ГЕРБ социалната комисия в парламента отхвърли узаконяването на българския жестов език, който се използва от 30 хиляди глухи хора у нас. Депутатите от управляващата партия гласуваха с "въздържал се" законопроекта на БСП, който ще гарантира въвеждането на жестово обучение за глухите деца в масовите училища и осигуряването на жестов превод при използването на различни услуги от хората със слухови проблеми. От Съюза на глухите обявиха пред Дарик, че ще сезират Световната федерация на глухите и Международната организация на преводачите, както и премиера Бойко Борисов.

Ще признае ли държавата езика на глухите за официален?
 
Двайсет години след излизането на първия български жестов речник и от поставянето на проблема с официалното признаване на езика, от БСП внесоха в парламента законопроект за българския жестомимичен език. С него езикът на глухите се признава като начин на общуване, равен на говоримия и писмен български език.

Жестовият език да бъде признат за официален, настояват от Съюза на глухите
 
Държавата се задължава да осигури обучение и чрез жестовия език в масовите училища, както и да обучи преводачи, които да предоставят услуги на глухите хора у нас. Въпреки аргументите на вносителите и подкрепата от Агенцията за хората с увреждания, социалното министерство и Националната асоциация на преводачите на жестов език, депутатите от ГЕРБ гласуваха с "въздържал се", а от Министерството на образованието посочиха, че първо трябва да се направи научно изследване, което да докаже, че този език е самостоятелен.

Хората със слухови проблеми се сблъскват с липсата на уеднаквен жестомимичен език
 
От Съюза на глухите са разтревожени от решението, което предпоставя отхвърлянето на законопроекта и в пленарна зала.