Обмислят създаване на Национално бюро за контрол над СРС
Обмислят създаване на Национално бюро за контрол над СРС / Sofia Photo Agency
Гражданите задължително ще бъдат уведомявани, ако са били подслушвани незаконно със СРС и ще могат да съдят държавата. Това предвиждат изменения в Закона за специалните разузнавателни средства, представени от министъра на правосъдието Миглена Тачева на семинар в Боровец. Обмисля се злоупотребата със СРС-та да стане престъпление по Наказателния кодекс.

Национално бюро за контрол над специалните разузнавателни средства ще контролира разрешаването, използването и унищожаването на спецсредствата. То ще е от трима юристи, предложени от премиера и избрани от Народното събрание с тригодишен мандат, по време на който ще работят само това. Бюрото ще пише годишен отчет до паралелната, ще проверява регистрите за специални разузнавателни средства и ще сигнализира прокуратурата при правомерно използване на такива. Тримата членове на бюрото ще са със статут и залата на съдии във върховен съд, независими и ще могат да бъдат подслушвани само с разрешение на председателя на Върховния касационен съд, който пък незабавно трябва да уведоми председателя на Народното събрание.

Въвежда се задължение гражданите да бъдат уведомявани от бюрото писмено, ако са неправомерно подслушвани и следени и това не е дало резултат. Хората ще могат да съдят държавата по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите.

Въвеждат се ясни правила за пазене и унищожаване на СРС-та. Сега само наблюдаващият прокурор ще може да иска прилагането им, ако председателят на Окръжния съд откаже, това не може да се обжалва и наново могат да се искат само при нови факти. Службите, които осъществяват подслушването, ОТИ в МВР и ДАНС, ще са задължени незабавно да предават получената информация на тези, които са я поръчали, за да не могат да събират свои незаконни информационни фондове, посочи министър Тачева.

Засега телефонните разпечатки няма да са СРС, но се обмисля спецсредство да стане локализацията на абоната чрез клетката на мобилния телефон. В четвъртък законът влиза в Министерския съвет.