НС обсъжда метода за приватизация на лечебни заведения
НС обсъжда метода за приватизация на лечебни заведения / netinfo

Медицинските специалисти от доболничната помощ да се ползват от преференции при приватизацията на здравните заведения. За това настоя депутатът от БСП д-р Руденко Йорданов по време на дебатите за промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол на второ четене.

По думите на левия депутат Народното събрание може да разреши по-облекчен режим за приватизацията на сградите и апаратурата в извънболничната помощ, и в по-конкретно на селските здравни служби и ДКЦ-та, за да може медицинските специалисти там, като наематели досега, да имат предимство при закупуването им. Идеята бе подкрепена и от председателя на здравната комисия Борислав Китов.

Срещу преференциите се обяви председателят на икономическата комисия Йордан Цонев. По думите му решението на комисията е политическо и то е да няма такива преференции.

Здравната карта и сега не е приета, ако тя има някакво отношение, то е отразено в това, че 66 болници, които са гръбнака на здравната система у нас, са включени в забранителния списък за приватизация, каза Цонев.

Само шестима депутати по-рано гласуваха срещу избора на заместник омбудсмана Яшар Шабан, въпреки дългите дебати и противопоставянето на „Атака” срещу кандидатурата на етническия турчин.

Приключи дискусията по промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на първо четене, които позволяват собствениците на аптеки да не бъдат фармацевти. По този повод независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов обобщи: Монополите ще водят аптечния бизнес у нас.