НС обсъди приватизацията на лечебните заведения
НС обсъди приватизацията на лечебните заведения / netinfo
65 лечебни заведения с национално значение да останат в забранителният списък за продажба. Това предвижда предложения от правителството проект за изменение на закона за приватизация и следприватизационен контрол, който депутатите обсъдиха на първо четене.

Сред болниците, които няма да се приватизират, са университетските, специализираните за рехабилитация и многопрофилните болници в големите градове на страната. Методът за продажба на останалите лечебни заведения ще се определи след съгласуване с министъра на здравеопазването.

Паричните постъпления от раздържавяването на обособените части на лечебните заведения ще се превеждат по сметката на съответните болници и с тях ще се финансират дейности и инвестиции. С приватизационните договори купувачите на лечебни заведения ще бъдат задължени да запазят предмета им на дейност за срок от 15 години след сключването на сделката.

Опозицията като цяло подкрепи философията на закона, но и от ДСБ, и от ОДС изразиха забележки към проекта и подчертаха, че ще внесат корекции в него преди второто му четене.

„Шест години закъсня приватизацията на болниците”, заяви Васил Паница от ДСБ. „Вероятно някой се опасява, че когато тръгне този закон, всичко живо ще тръгне да приватизира лечебни заведения. Няма да стане това нещо”, допълни той.

В законопроекта е записано, че половината от постъпленията от приватизация ще бъдат превеждани в „Сребърния фонд”, който ще гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система.