/ ThinkStock/Getty Images
Ново изследване на храните у нас и в Западна Европа
97064
Ново изследване на храните у нас и в Западна Европа
  • Ново изследване на храните у нас и в Западна Европа
Поредно изследване на храните у нас и в Западна Европа показва „двойни стандарти“ по отношение и на качество, и на цена. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

В рамките на поредното проучване са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани от една страна в търговска верига в България, а от друга – в същата или подобна верига магазини в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Още има двойни стандарти при храните, алармира омбудсманът
 
Изследването обхваща сравнение на етикети и на външни белези, сравнителни изпитвания в лаборатория, както и сравнение на цените
 
Проведеното проучване показва, че е налице разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар.
 
Има съществени разминавания при мляко за малки деца. Лабораторните тестове показват по-високо съдържание на растителни мазнини, включително и палмово масло, в българския аналог. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на микроелементи и витамини. Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.

„За съжаление отново има в качеството на детските храни, утре ще ги публикуваме с детайлите в тези продукти, които са изследвани. Освен в качеството, отново имаме и малко по-висока цена на някои от детските продукти. При един от шоколадите имаме различни съставки на мазнините и по-нисък процент какао, който е установен. При газираните напитки имаме различно съдържание на плодовия сок, като плодовият сок е най-малко в България и това определено влияе на вкусовите качества. Безспорно в друга напитка установихме разлики в по-малка газираност, по-малки вкусови качества. Това са анализи, които са направени коректно от хората, които са ги извършили“, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

ЕK предприема действия за забрана на нелоялните търговски практики по веригата за предлагане на храни
 
Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта са налице различия в представената информация по отношение на състав и хранителна стойност.

Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.