Нова организация ще защитава правата на потребителите
Нова организация ще защитава правата на потребителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новоучредена асоциация обвини Комисията за защита на потребителите в бездействие
81385
Новоучредена асоциация обвини Комисията за защита на потребителите в бездействие
  • Новоучредена асоциация обвини Комисията за защита на потребителите в бездействие

За един работен ден се извършва по-малко от една инспекция от Комисията за защита на потребители (КЗП) , а за 12 дни - един акт. Тези данни изнесоха от новоучредената Национална асоциация за защита на потребителите.

Сметките им показват, че за 2014 г. са извършени 34 000 инспекции от КЗП, а актовете са 3300, което е по-малко от 10% от общата инспекция. Финансирането си Национална асоциация защита на потребителите ще получава от държавния бюджет, от европейски структурни фондове и членски внос. Друг приход ще бъде доброволният регистър на лоялните търговци, тъй като всяко сертифициране ще е свързано с такса, за да се влезе в регистъра.

Учредителят на Националната Асоциация за защита на потребителите Добромир Ганев обясни, че усилията на асоциацията ще се насочат към ефективност на държавните органи.

„За 2014 г. в отчетния доклад на комисията са обявени 34 000 извършени инспекции, като цифрата, която е свързана с направените актове, е само 3300, което е по-малко от 10% от общата инспекция. Тези 34 000 инспекции като се разделят на работните дни в рамките на една година и броя на държавните служители в агенцията означава, че в рамките на един работен ден от всички служители на комисията е била извършвана по-малко от една инспекция на ден. Ако говорим за актове, тези цифри показват, че в рамките на 12 работни дни комисията е правила един акт”, обясни той.

Учредител на асоциацията е икономистът и основател на компания за недвижими имоти Добромир Ганев, сред състава са и юристът и бивш зам.-правосъден министър Искрен Маринов, както и юристът и икономист с опит в държавната администрация Стоил Алипиев.

Алипиев обясни какви са източниците на финансиране освен членски внос. „Подобни асоциации е предвидено финансиране в нормативната уредба след преминаване на срок от една година изпълнение на някакви условия. Това финансиране е от държавния бюджет. Извън това финансиране асоциацията има амбицията да ползва финансиране от европейски структурни фондове”, обясни той.

Друг приход ще бъде „доброволният регистър на лоялни търговци”. „Тъй като се всяко едно такова сертифициране ще бъде свързано с някаква такса, която те ще трябва да плащат”, уточни Алипиев.

За влизането в доброволния регистър от асоциацията обясниха, че ще работят съвместно с браншовите организации и ще се подготвят критерии за отсяване на лоялните търговци и практики.