Нишата е около центъра в политическото пространство според социолог
Нишата е около центъра в политическото пространство според социолог / снимка: БГНЕС

По-скоро може да очакваме изненади от новите формации, като тази на Меглена Кунева. Не бих се учудил и на изненада от някои от формациите, които си отидоха от "Атака", като формацията на Слави Бинев ГОРД. Това каза пред Нова телевизия социологът Живко Георгиев.

"Нишата според мен е около центъра, както го наричаме. Лявото и дясното не са уплътнени, защото има хора, които не ги откриват за себе си сред тези, които се обявяват за леви и десни, отчита социологът. Доста е неясно пространството около класическото ляво и дясно, не мога още да идентифицирам тези, които се обявяват за ГОРД. ГЕРБ не са класическо дясно, те са партия на властта и оттам има разнопосочни гласове. Има традиционно дясно в България и това остатъчното СДС. В ГЕРБ има и дясно и ляво, прави характеристика на партиите Георгиев. ГЕРБ е дясна по заявка партия и там е насочен десният електорат на България, това е нейното политическо семейство. По тактически ходове, обаче, прави и леви политики", коментира Георгиев.

"БСП няма да победят чрез пропукване. Едно пропукване ще ликвидира шансове за бъдеща победа на предстоящите избори след една година. Има заявка за лидерска конкуренция. Тя може да изправи на нокти електората на БСП. Но лидерската конкуренция е школа за лидерство", каза още Живко Георгиев.

"По всяка вероятност ще има борба за лидерство и това се разбира от заявката на Георги Първанов. В момента не мога да дефинирам кой ще се оформи в центъра. Но, колкото до БСП, считам, че не бива да тръгват с голяма кошница. Могат отново да си подадат ръце с ДПС, но според мен е абсурд да си подадат ръце с ГЕРБ, макар че Станишев е категоричен, а Първанов не толкова", счита социологът.

"Всички, които ще участват в бъдещата лидерска борба в БСП се оформят около отношението към ГЕРБ. Но ние говорим за конкуренция между двама лидера, а е възможно да се появи и трети, който също ще бъде познато лице", прогнозира Живко Георгиев. Според него не е задължително следващото правителство да е коалиционно, но едва ли би имало правителство на мнозинството. Най-опасното обаче е широка коалиция, счита той, но и не изключва бъдещо правителство на малцинството.