У нас новата учебна година ще започне присъствено. При какви правила и с какви страхове? Мненията и различните гледни точки изразиха в „Събуди се” директори, учители и родители.

‘Мисля, че нямаме друг избор, освен да започнем присъствено учебната година. Друг  въпросът какво ще последва след това. Това е най-доброто решение, тъй като децата от март не са в училище и то вече им липсва. Натрупват се дефицити, които касаят образователната им подготовка. Натрупват се и проблеми, които учителите очертават”, смята Вили Стойчева - директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София.

Мерките срещу коронавируса в училищата - примерите в чужбина

„Най-правилният и подходящ начин за започване на учебната година е присъственото обучение – и от образователна, и от психологическа, и от социална гледна точка. Имаме своите притеснения – че учител или ученик може да се зарази, но вече имаме и план”, обясни Данко Калапиш - директор на 107 ОУ „Хан Крум“.

Директорите споделиха, че при заразен учител има няколко екшън плана. При всички случаи те трябва да процедират според предписанията на РЗИ. В 107-мо основно училище възпитателите са застраховани – директорът е сключил застраховка, която покрива и заразяването с коронавирус. Според Калапиш това е единственото, което той като работодател може да направи.

"Готови ли сме за учебната година?", питат родители, като предлагат 12 идеи за подготовка на децата в условията на коронакриза.

„Това са идеи, които да подсетят родителите за някои неща, които да направят преди началото на учебната година. На първо място са разговорите с децата, за да могат да се успокоят и да разберат какво става. Важно е да чуем какво мислят те по въпроса и какво знаят. Другото важно за родителите е възможно най-бързо да влязат в контакт с училищата, за да могат и те сами те да се успокоят”, поясни Цвета Брестничка от Асоциация "Родители".
NOVA