Държавите в Европа обявяват по-строги мерки в опит да спрат големия брой нови случаи на коронавирус. Няколко европейски държави, които бяха най-тежко засегнати от заболяването, регистрират огромен брой на новозаразени. На фона на опасенията за втора вълна, децата трябва да се завърнат в класните стаи, съобщава NOVA.

В Испания децата над 6-годишна възраст ще трябва да носят маски в класните стаи. Страната регистрира най-големия брой нови случаи в Европа, а местни медии написаха, че началото на учебната година може да бъде отложено в някои от най-тежко засегнатите райони.

Кунчев: Случаи на COVID-19 в училище ще има, но трябва да ги сведем до минимум (ВИДЕО)

"Нека обявя част от приетите мерки. Първо, трябва да има разстояние между децата от 1.5 метра. Може да бъде направено изключение заради различните училища, но като критерий разстоянието остава важно. Използването на маски от 6-годишна възраст е задължително. Тази мярка е приета, а аз мисля, че е уместна и резонна. Хигиена на ръцете поне пет пъти дневно", коментира министърът на здравеопазването Салвадор Ила.

Испанският здравен министър каза още, че училища ще бъдат затваряни, ако нови случаи бъдат регистрирани в няколко класа, но това ще бъде крайна мярка. Във Великобритания учениците от горните класове също ще трябва да покриват устата и носа си в коридорите на училищата. Маски няма да са необходими в класните стаи, защото, според британското правителство, ще затруднят учебния процес. Въпреки това, учителите ще имат право да препоръчват такива в училищата си за учениците на възраст между 11 и 18 години.

"Това което правим е, че следваме препоръките на СЗО. Според тях, ако има огнище или висок риск от предаване, тогава се налага покриването на лицето извън класната стая, но не и в нея, защото не може да се учи с маска. И най-важното нещо е просто да се мият ръцете", каза британският премиер Борис Джонсън.

В Германия началото на новата учебна година е доминирано от борбата с коронавируса. Във провинция Хесе по-големите ученици ще трябва да носят маска в сградите на училищата и в дворовете им, както и да спазват дистанция от 2 метра. Случаите на болни деца незабавно ще бъдат съобщавани на здравните власти, а заболелият ще бъде изпращан у дома в изолация.

"Даваме приоритет на нормалността, защото учениците трябва да се социализират. Добре е, че съществуват дигитални медии, но те не могат да осигурят личния контакт, а именно той е в основата на успешното обучение и социалните компетенции. Искаме успешно обучение и добри социални умения, което изисква учениците да бъдат върнати заедно в общност. Мисля, че сме готови за това. Но трябва да сме готови да направим промени", каза Юрген Шурман, директор на училище във Франкфурт.

Миналата седмица броят на случаите в Германия скочи до най-големия си брой от 1-ви май насам, сочат данните на института "Роберт Кох". А Световната здравна организация предупреди, че Европа навлиза в много опасен момент с началото на учебната година и приближаването на месеците на пик на сезонния грип.

"През лятото наблюдавахме повишена заболеваемост при по-младите възрастови групи и посланието ни е „Никой не е застрахован“. Така може да се окаже, че за по-младите хора може да няма фатални последици, но това е торнадо с дълга опашка и е болест на много органи. Вирусът наистина атакува белите дробове, но и сърцето и други органи и в един етап младите хора, особено с идването на зимата, ще бъдат в по-близък контакт с по-възрастното население", каза Ханс Клуге, директор на СЗО за Европа.

СЗО призова още възрастните хора да се пазят, но и да се ваксинират срещу сезонния грип с наближаването на зимния сезон.
NOVA