Не е ангажимент на Агенцията за борба с градушките да информира хората
Не е ангажимент на Агенцията за борба с градушките да информира хората / снимка: DarikNews.bg

Въпреки че Агенцията за борба с градушките е знаела за предстоящата градушка в столицата преди ледените късове да се изсипят, тя не е могла да въздейства върху облака, заяви изпълнителният й директор Николай Николов.

Според него, информацията за предстоящия валеж е изпратена на всички институции, но Агенцията няма ангажимент да информира обществото за приближаващата буря.

Тази година са изстреляни над 10 000 ракети против градушки. Над населени места не може да бъдат използвани подобни ракети. Досега агенцията два пъти е искала допълнително финансиране и два пъти го е получавала.

От Агенцията за борба с градушките са знаели за предстоящия валеж в столицата, но не са можели да направят нищо. Изпълнителният й директор Николай Николов обясни, че над населени места няма технология, която да може да повлияе върху облака: „Той се разви за изключително кратко време, за 7-8 минути около Драгоман. Най-високите си параметри ги постигна още от самото начало и започна да се изсипва градушката над квартал „Люлин. Дори да имахме обхват, не бихме могли да помогнем кой знае колко. Най-много бихме могли да го накараме да се извали на едно-единствено място".

По отношение на информираността на обществото

„Съобщенията, които предполагам, че очаквате да бъдат изпратени до населението, те са задължение на други институции, на които ние предаваме в реално време нашата радарна информация. Там има специалисти, които всеки божи ден казват. Не е наша задача да го направим", уточни Николов.

Министерският съвет отпусна допълнително средства за ракети против градушка. Сумата, с която ще се финансира закупуването на новите ракети, възлиза на 1,2 млн. лева.