Наводненията в Мизия крият опасност от зараза с хепатит и чревни инфекции
Наводненията в Мизия крият опасност от зараза с хепатит и чревни инфекции / снимка: БГНЕС, архив
Наводненията в Мизия крият опасност от зарази в района
74278
Наводненията в Мизия крият опасност от зарази в района
  • Наводненията в Мизия крият опасност от зарази в района

Наводненията в Мизия крият опасност от зараза с хепатит А и различни чревни заболявания. Това предупреди за Дарик главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Личната хигиена е най-важното, което жителите и доброволците в града могат да направят, за да се предпазят максимално от зараза. Д-р Кунчев коментира и световната здравна новина - вирусът Ебола и пренасянето на заболяването и на други континенти, освен в Африка. „На този етап страната ни е встрани от епицентъра", успокои д-р Кунчев.

Наводненията и високите температури от последните дни крият опасност от зарази в района на град Мизия, предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

„Всички случаи има заливане на по-големи площи с вода. Особено когато става въпрос за населено място, съществуват рискове за развитие на различни заразни болести. При тази ситуация имаме предвид най-вече някои чревни инфекции, хепатит А, някои инфекции, които могат да се предават чрез мръсната вода, но всичко това е теоретично възможно, като дали ще се осъществи, зависи само и единствено от това какви противоепидемични мерки на място осъществяваме. Практиката до тук показва, че когато се вземат ефективни и навременни мерки, това нещо не се случва", коментира д-р Кунчев.

Успяхме да преодолеем тази заплаха на 5-6 места в България, които бяха тежко засегнати от наводнения последните две години и се надявам, че тук също ще успеем, допълни още специалистът.

Д-р Кунчев коментира и световната здравна новина - вирусът Ебола и пренасянето на заболяването и на други континенти, след Африка:

„Смятам, че в момента страната стои доста по настрани от епицентъра на събитията. Между другото от 76-та година, когато е открит вирусът, досега е имало около 12 по-сериозни епидемични взрива и те показват, че все пак заболяването е доста ендемично, т.е. то е географски фиксирано на африканския континент и по-трудно намира начин да се разпространи. Аз не говоря за отделни случаи на заразени хора, които биха попаднали в други страни или пък такива, които, както в случая САЩ и Испания прибраха свои граждани за лечение, а за разпространение в естествен вид", каза той.

"Предпазват ни доста фактори, като се започне от това, че контактите ни с тези страни са минимални, за да не кажа никакви, и като минем най-вече през начина на разпространение. Все пак, за да се заразиш с това заболяване, е необходим контакт с телесни течности от болен човек и от тази гледна точка дори от потока бежанци, които влизат в България, ние знаем точното разпределение, а именно за близо 14-15 000 бежанци, влезли в страната, не повече от 4-5 са от засегнатите страни", допълни д-р Кунчев.

По последни данни на Световната здравна организация смъртоносният вирус е взел живота на близо 900 души в Западна Африка. Гвинея, Сиера Леоне и Либерия са трите страни, най-засегнати от смъртоносната епидемия.