Народното събрание прие удължаване на действието на удължителния бюджет с приетите редакционни предложения с 207 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“.

Депутатите първо гласуваха постъпилите редакционни предложения – на Венко Сабрутев от ПГ на ПП-ДБ в текста да присъства „но не по късно от 31 юли 2023 г.“, което беше прието с 209 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“.

Предложението на Петър Чобанов от ПГ на ДПС за създаване на нова точка 3 със съдържание „решението влиза в сила в деня на обнародването на Държавен вестник“, също беше прието с 209 „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“

По време на дебатите Венеция Нецова-Ангова от ПГ на ПП-ДБ призова депутатите да бъде гласувано сега проекторешението, за да бъдат "отпушени плащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет" на президента Румен Радев.

Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви: „Колкото и да се опитвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, големият проблем е, че през последните 2 г. увеличихме разходите много повече, отколкото увеличихме приходите, повече отколкото позволява приходната база и всички го знаем и е редно да си го признаем.“

Според него основната част от проблема идва от липсата на бюджетна отговорност и от бюджетите, които бяха внесени и от предложенията, които бяха направени. „Това, че в края на миналата година не приехме редовен закона за бюджета, е едно от най-важните неща, които направихме, защото ние спасихме по този начин България“, категоричен е Вълчев и посочи, че хората, които гледат бюджета в числа, знаят, че ако бяха увеличили пенсиите, до днешна дата държавата щеше да е фалирала.

Асен Василев: Ще внесем Бюджет 2023 в парламента много скоростно

„Ние не бяхме далеч от този сценарий, защото тук има откровено популистки ПГ, за които беше по-важно да си правят политика и за които няма мисия да защитават бюджетната стабилност“, подчерта той и добави, че проектобюджетът на служебното финансово министерство, в който дори и да са завишени капиталовите разходи, дори и приходите да са малко занижени, е факт, че сме на голям бюджетен дефицит.

Венко Сабрутев от ПГ на ПП-ДБ отбеляза от своя страна, че нито Конституцията, нито Законът за публичните финанси регламентират типа на правителството, което трябва да внесе редовен бюджет. „Смятам за изключително недопустимо народен представител да защитава неспазване на законите“, заяви той и допълни, че служебният кабинет се е погрижил за себе си с оправданието, че няма да прави дългосрочна политика, че служебният кабинет не е, за да прави дългосрочна политика, а в същото време са подписвани на дългосрочни договори.

„Видяхме подписване на договори за ремонти на пътища за 4 млрд. лв., подписване на дългосрочни договори за доставка на природен газ и т.н. Но не видяхме да внесат държавен бюджет, който всъщност да реализира политики за хората и бизнеса, така че г-н Вълчев, недейте да защитавате служебния кабинет, защото той абдикира от българите и от бизнеса“, обърна се Сабрутев към Красимир Вълчев.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че ще се дебатира бюджетната политика, когато се внесе законът за бюджета. „2021 г., след актуализация, без мнозинство, бюджетният дефицит беше 3%. 2022 г., след актуализация, без мнозинство и допълнителни разходи, които бяха внесени от народни представители, от 760 млн. лв., подкрепени основна от вашата група, над това, което ние бяхме предложили, т.е. имаше предложен бюджет, вие казахте, че трябва да има 760 млн. лв. допълнителни разходи в него, а не спестявания. Бюджетът пак излезе на 3% дефицит на начислена основа, 0,8% дефицит на касова основа, което означава, че сме се разполагали с кесията си“, обясни той.

Бюджетната комисия прие удължаването на бюджета

Василев съобщи, че към момента в държавната хазна има над 10 млрд. лв., така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни.

„Причината да разглеждаме този удължителен закон, не е, защото нямаме пари, а защото трябва да имаме право да ги харчим, докато се приеме нормалният закон за бюджета“, обясни още финансовият министър.

Мартин Димитров от ПГ на ПП-ДБ добави, че при сериозно отношение от всички народни представители, дефицитът може да бъде под 3%, освен ако парламентът не допусне и не предложи извънредни допълнителни разходи. „Това е рамката, по която трябва да се движим и по която трябва да има обществен консенсус“, смята депутатът.

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви от парламентарната трибуна, че 2 г. именно ПП-ДБ са управлявали, като посочи, че кабинетът „Петков“ намали ДДС-то хляба от 20 на 0%. „Когато се намаляват ставките, печели бизнесът, не хората“, обясни той.

Йордан Цонев от ПГ на ДПС призова дебатът да бъде прекратен и да се пристъпи към гласуване, финансовият министър да бъде освободен да си прави бюджета с екипа.

Мислех, че сте се разбрали за бюджет, за данъци, за помощи, оказа се, че сте се разбрали само Мария Габриел да е вицепремиер. А това което интересува българските граждани – бюджетът на държавата, помощите, 0% ставка за хляба, това нещо въобще не сте го коментирали“, заяви Георги Свиленски от ПГ на БСП.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта, че отстрани това, което ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС правят, е опасно за държавата. „За пръв път виждам, откакто съм в парламента, управляващото мнозинство да се кара помежду си за бюджета. Обикновено се знае кой е мнозинството и кой е опозицията и спорът се води между тях“, коментира тя и подчерта, че това потвърждава мнението на БСП, че преговорите за правителство са били преговори за интереси.

„Очевидно, че на тези преговори не сте уточнили поне макрорамката на бюджета, поне данъчната политика, затова казвам, че е опасно, защото и без това, заради служебния кабинет, който не внесе редовен бюджет, държавата е изправена пред кризи“, каза Нинова и поиска да знае дали социалните плащания ще вървят по план до 31 юли.

Никол Николова, БТА