Без продължаване на удължителния бюджет и при неприет държавен бюджет за тази година общините може да се върнат в ситуацията от 90-те години със забавяне на изплащането на заплати.

Затова предупредиха кметовете на Монтана Златко Живков и на Генерал Тошево Валентин Димитров по време на националната среща на финансистите от общините в страната, която се провежда край Варна. Форумът е организиран от "НСОРБ - Актив" и НСОРБ. В деловата програма вземат участие над 340 експерти. Акцент в дискусиите са работата на общините в условия без приет държавен бюджет, предложенията за промени в Закона за публичните финанси и подготовката на местните администрации за преминаване към единната европейска валута.

Удължаването на удължителен бюджет означава притеснения за всички, макар че това е по-добрият вариант от това да няма нито бюджет, нито удължаване след 10 юни, коментира Златко Живков.

Той уточни, че макар от 20 години да е в местната администрация, не помни подобна ситуация. Удължаването е до редовен бюджет, а това е обтегаема формулировка, което значи, че ситуацията може да остане същата до 2024 година, посочи кметът на Монтана. И допълни, че на практика това означава сериозно изоставане и липса на планиране за работата и развитието на общините.

Финансовото министерство обяви колко ще може да харчи държавата, ако няма нов бюджет

Голяма част от администрациите приеха за тази година някакви прогнозни разчети, макар че и те са условни, допълни Валентин Димитров. По думите му апелът на кметовете към депутатите от настоящото Народно събрание е да приемат най-после Закона за държавния бюджет. Димитров припомни, че е редно вече да започнат обсъжданията за Бюджет 2024.

БТА

"Ние може да нямаме бюджет за тази година, какво ще правим за следващата? Удължителният закон ни развърза донякъде ръцете, но това не е решение", каза кметът на Генерал Тошево. Колегата му от Монтана допълни, че общините са в изключително трудна ситуация – финансовото им състояние е още в 2022 г., а трябва да подготвят 2024-а, без да знаят как ще изкарат изобщо настоящата. Удължителните бюджети не са редовни, така няма визия, обясни Живков. Той допълни, че много общини имат притеснения и за реализацията на социалните си програми. Планирането месец за месец създава притеснение у хората, коментира Живков.

Двамата отчетоха, че в страната има много общини със забавени или направо спрени инфраструктурни проекти. Според тях основната причина е инфлацията и поскъпването на строителните материали. Много трудно който и да е кмет може да обясни на гражданите защо улиците не са оправени или още по-лошо, са разкопани и оставени така, коментира Живков. Според него в момента общините са единствените работещи институции в страната, без да се "снишават" заради поредните избори. "Няма значение кой кмет от коя политическа сила е избран, работим, защото иначе обричаме на провал и последните надежди на хората, че нещо в страната се прави", посочи Живков.

Кметовете отправиха апел и за по-бързо приемане на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Те посочиха като сериозен проблем и това, че все още работят с финансови "остатъци" от оперативните програми от предходния програмен период. Поредицата от кризи през последните години и настоящата политическа показаха, че в България най-после трябва да настъпи финансова децентрализация, каза Димитров. По думите му е наложително част от държавните приходи да бъдат преотстъпени на общините, да има промяна в Закона за местните данъци и такси, общините да се сдобият с по-голяма оперативна и финансова самостоятелност. 

На въпрос дали местните администрации са притеснени да преминат към евро, кметът на Монтана посочи, че въпросът не е дали ще бъде приета тази валута, а кога. Според него общините ще се справят, но би следвало държавата да проведе мащабна национална кампания по темата, да бъде обяснено на всички – и в големите градове, и в най-малките села, че няма да има никакви страшни трусове, нито обедняване. Бедата е, че хората нямат информация, а междувременно някой си играе с техните страхове, посочи Живков. 
Мила Едрева, Данаил Войнов/БТА