/ Thinkstock/Getty Images
Намаляват лимитните цени на медицински изделия за хората с увреждания?
96525
Намаляват лимитните цени на медицински изделия за хората с увреждания?
  • Намаляват лимитните цени на медицински изделия за хората с увреждания?
Социалното министерство предлага намаляване на лимитните цени на някои от медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания, по които те се заплащат от държавния бюджет. Сред тях са цифровият слухов апарат, чиято цена трябва да спадне двойно, ринговата инвалидна количка и комбинираният стол за баня и тоалетна.
 
Актуализацията на цените е базирана върху анализ на Агенцията за хората с увреждания, който показва усреднените цени на търговците на дребно, вписани в държавния регистър, съобщи за Дарик зам.-министърът на труда Росица Димитрова.
 
Предлага се също увеличаване на цените на някои изделия и включването на три нови изделия за децата с увреждания - вертикализатор, рингова количка и детска инвалидна количка. Държавата планира и улесняване на процедурата за отпускане на медицинските изделия и помощните средства, а бюджетът, с който ще ги заплаща през тази година, се запазва в рамките на 46 млн. лева.
 
Променят правилника за интеграция на хора с увреждания

При запазване на общия ресурс, който се харчи за помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания, социалното министерство предлага увеличаване на пределните цени на слуховите апарати за деца и учащи, но и намаляване на цените на цифровите слухови апарати и ринговите инвалидни колички. "Ако към момента пределния размер на цена на цифровите слухови апарати е 406 лева, с новата актуализация предлагаме да бъде 170 лева", разясни ресорният зам.-министър Росица Димитрова.
 
Техническото средство трябва да осигурява качествен живот на човека с увреждане и да му се отпуска според индивидуалната оценка на потребностите му, смята Ваня Пандиева, която използва акумулаторна инвалидна количка. Държавата заплаща за покупката на такава до 3020 лева.
 
Във връзка с лимитните цени Ваня поставя въпроса за качеството на средствата и периода им на използване. "В тази символична цена нищо от тези средства не може да издържи за срока, за който те се отпускат в България. И сме с най-окаяните помощни технически средства. И много от нас са принудени да се справят с "направи си сам", за да можеш да живееш", заяви тя.
 
В момента, за да получи дадено изделие или техническо средство, човек трябва да подаде молба до социалните, след това да отиде отново, за да получи заповедта за отпускане на средства, да изчака превеждането им и тогава да си закупи нужното от търговец. Следва ново посещение при социалните, за да се отчетат парите.
 
Хората с увреждания се стягат за протести през април

Министерството подготвя нова, улесняваща хората процедура, обясни зам.-министър Росица Димитрова.
 
"Лицето по настоящ адрес ще подаде в дирекция "Социално подпомагане" заявление. Следващото посещение на лицето в дирекцията ще бъде да си получи заповедта. С получаване на заповедта ще посети самостоятелно избран от него търговец на медицински изделия", обясни Димитрова. Оттам нататък държавата ще се разплаща с търговците на медицински изделия и помощни средства, без участието на човека с увреждане.
 
От национално представителните организации, които защитават правата им, настояват лекарите да описват много точно спецификацията на изделието, което е нужно на даден човек. Адриана Стефанова от Центъра за психологически изследвания.
 
"Бихме искали точна и конкретна характеристика и спецификация на техническото помощно средство или медицинското изделие, така че да отговаря на индивидуалните нужди и потребности на лицето с увреждания, така че да не се получава допълнително увреждане", заяви тя.
 
Организациите настояват медицинските изделия за хората, които са във временна нетрудоспособност, да се заплащат от здравната каса чрез лечебните заведения, а ресурсът на социалното министерство да осигурява качествени изделия за хората с трайни увреждания.