/ БГНЕС
За пръв път от над десетилетие в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически и антисемитски виждания.

БГНЕС

Луковмарш не се състоя благодарение на действията на прокуратурата, която в началото на февруари предприе активни действия срещу групите, разпространяващи антисемитска пропаганда и готвещи организирането на Луковмарш.

БГНЕС

Върховният административен съд издаде заповед, с която забрани провеждането на сборището. Полицията уведоми организаторите за решението на съдебните власти.

БГНЕС

Около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, днес имаше засилено полицейско присъствие и ограждения. Никъде не се виждаха радикални елементи.

БГНЕС

Вместо това националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

По-рано днес в София се състоя протестно шествие против ежегодното провеждане на „Луковмарш", съобщи БНР. Участниците в демонстрацията се обявяват срещу прояви на неонацизъм в страната ни.


Световният еврейски конгрес поздрави Гешев за борбата срещу антисемитизма

Със скандирания "Фашизмът не е мнение, а престъпление", "София не е нацистки град" и "Не на Луковмарш"  шествието пристигна пред Народното събрание като около 200 души протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Прокуратурата поиска забраната на БНС, организатори на Луковмарш (СНИМКИ)

"Български гражданин от ромски произход съм и няма как да не съм тук, да заклеймя фашизма, ксенофобията, расизма, страха, който част от партийните вождове в страната показват на младото поколение, да не допускам да се случва това, което само преди три дена ескалира в Германия. Но то е породено точно на такава идеология, на такъв фанатизъм".

Демонстрацията е под надслов "Хора, бдете" и е насочена срещу прояви на неонацизъм в България.
БГНЕС, БНР