/ БГНЕС
Организацията е създала военизирана структура, което е в противовес на закона, обясняват от обвинението
Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искова молба за прекратяване регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“ (БНС-Еделвайс). Това се случва след разпоредената проверка от главния прокурор Иван Гешев за дейността на дружеството, което от години е организатор на Луковмарш.  

В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират следното:

Дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Еделвайс оръжие
prb.bg

оръжие Еделвайс
prb.bg

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

оръжие Еделвайс
prb.bg

СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), „БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“ и са се представяли за „коменданти“.

оръжие Еделвайс
prb.bg

Еделвайс оръжие
prb.bg

Еделвайс оръжие
prb.bg

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

*Приложеният снимков материал е от иззетите от дома на члена на УС на „БНС-Еделвайс“ оръжия, боеприпаси и нацистка литература.

Припомняме, че неформален лидер на БНС е Боян Расате, който се оттегли официално от ръководството след скандал с порноснимки през 2010 г. Само преди дни Расате коментира самоубийството на мъжа, който се застреля на входа на ДАНС, като заяви, че човекът само формално продължавал да е член на Български национален съюз.