Мюсюлмани в Пазарджик: Възродителният процес никога не е спирал
Мюсюлмани в Пазарджик: Възродителният процес никога не е спирал / снимки: DarikNews.bg, Пазарджик
Мюсюлмани в Пазарджик: Възродителният процес никога не е спирал
56896
Мюсюлмани в Пазарджик: Възродителният процес никога не е спирал
  • Мюсюлмани в Пазарджик: Възродителният процес никога не е спирал

Възродителният процес в България никога не е спирал, само са сменяни формите. Това заявиха пред Съдебната палата в Пазарджик мюсюлмани, подкрепящи с присъствието си ислямистите, обвинени в проповядването на радикален ислям, които се изправят пред Окръжния съд в Пазарджик.

Делото бе отложено поради неявяване на адвокат Хари Харалампиев, който е единствен защитник на трима от 13-те подсъдими. Съдия Ивета Парпулова посочи, че адвокат Харалампиев не е уведомил съда и по тази причина не е призован друг защитник. Това е процесуална пречка за продължаване на заседанието, уточни в съда Парпулова. Тя каза, че ще бъдат положени всички усилия за установяване на връзка с адвоката, за да се изясни, дали той ще се яви в по-късен час днес.

Свидетелите от Пазарджик, които трябваше да бъдат разпитани днес, бяха освободени. На разположение остават свидетелите от Смолян и Благоевград. Очаква се в 14.00 ч. заседанието да бъде подновено. Тогава ще бъдат уведомени страните дали заседанието ще продължи днес.

Делото започна миналата седмица при засилени мерки за сигурност. 13-те подсъдими не се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик. Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на организацията у нас, за проповядване на радикален ислям - салафизъм, религиозна и расова омраза в джамиите в Сърница и Пазарджик, както и в кафене в Сърница.

Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Срещу осъждания вече за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения.

Останалите 10 подсъдими - Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян, Байрам Ушев от Мадан, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Исмет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от гоцеделчевското село Лъжница, учителят Юсуф Горелски от белишкото село Горно Краище, съпругата му Найме - също учителка, основателят на Съюза на мюсюлманите в България Али Хайредин и Али Ибрахим, ходжа от якорудското село Аврамово, са обвинени в членуване в незаконната фондация.

За дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу.

В края на седмицата се очаква съдът в Пазарджик да постанови присъди за обвиняемите.

Мюсюлмани в Пазарджик Възродителният процес никога не е спирал
netinfo

На 18 септември съдът даде ход на делото. След прочитане на обвинителния акт, подсъдимите бяха поканени да дадат обяснения по него. Всички отказаха, като заявиха, че разбират обвинението, не се признават за виновни и ще дадат обяснения на по-късен етап.

Организацията бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома.

От Главното мюфтийство в своя декларация посочват, че отправените обвинения към 13-те български граждани, изповядващи исляма, са преекспонирани и не кореспондират с истината, твърденията в тях са силно манипулативни.