Министър Андреева: Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена
Министър Андреева: Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Андреева: Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена
72541
Министър Андреева: Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена
  • Министър Андреева: Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена

Актуализация на бюджета на Здравната каса не е изключена. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева в Израел. По думите й след средата на годината ще се видят финансовите резултати на системата и тогава ще се вземе решение как да се продължи дейността, така че да не останат недофинансирани лечебни заведения.

Според Андреева, стабилизирането на системата е приоритет номер едно, а чак след това може да се мисли за обещаното демонополизиране на НЗОК.

„Този въпрос седи и пред нас. Общото мнение е, че трябва първо да се направят част от по-важните реформи. Заварихме системата в едно изключително нестабилно състояние, неконтролирано, неуправлявано през последните четири години. Ще спомена отново тези 1,5 млрд. лева, които бяха отклонени от Здравната каса - парите за здраве отидоха някъде другаде. Това е и проблемът да се стартира изграждането на втори стълб. Тези средства бяха заделяни години наред за това и е нормално - за първи път Касата няма никакъв буфер, нормално е и това, което се случва, че тя не може да реагира на засилващите се нужди от финансиране на Здравната система. Заварихме около 400 милиона задължения на лечебните заведения, фалирали лечебни заведения, други, докарани до ръба на фалита", обясни министър Андреева.

На въпрос дали до края на годината ще има пари в Здравната каса, тъй като състоянието й и в момента е доста тежко, д-р Таня Андреева отговори: „В Закона за бюджета на Здравната каса е заложено след първите шест месеца на годината да се гледа как върви изпълнението на бюджета. Нека да не започваме да спекулираме. Към момента не се знае какъв дефицит ще се очертае. Вероятно ще има. надявам се, че ще намерим механизми, с които да реагираме и да не се допусне лечебните заведения да не получат финансиране за дейността си. След като видим как върви бюджетът, ще взимаме конкретни мерки какво да направим след това".