Министрите решават за Национална здравна карта
Министрите решават за Национална здравна карта / Sofia Photo Agency, архив
Министрите решават за Национална здравна карта
38814
Министрите решават за Национална здравна карта
  • Министрите решават за Национална здравна карта

Министерският съвет ще гласува проекта за Национална здравна карта, предложен от Министерство на здравеопазването. Данните от него сочат, че в шест области на страната броят на болничните легла е по-малък от необходимото. Недостигът на легла е в областите Кърджали, Разград, Силистра, Хасково, Шумен и Ямбол. Същевременно в седем области броят на леглата надвишава максималния праг, като в столицата те са с 3000 повече от необходимото. Освен това около 600 000 българи живеят на места, където няма лични лекари.

В началото на месеца, когато здравният министър д-р Стефан Константинов представи проекта за Национална здравна карта, стана ясно, че неравномерно разпределение на болничните легла и лекарите няма как да бъде регулирано заради сега действащия закон за лечебните заведения. Той заяви, че ще предприеме законодателна инициатива, така че здравната карта и посоченият в нея брой легла по региони да са задължителни като критерии за сключване на договор с Националната здравно-осигурителна каса. Данните от нея сочат, че има сериозен недостиг на семейни лекари в областите Търговище, Силистра, Варна, Ловеч, Пловдив, Разград и Русе. Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.

Същевременно петчленен състав на ВАС е върнал за разглеждане по същество делото срещу заповеди на здравния министър, с които са назначени комисии за изготвянето на областни здравни карти за 11 области. От Федерация „Български пациентски форум" атакуват заповедите в съда, защото според Закона за лечебните заведения представителите на пациентските организации в комисиите трябва да бъдат излъчени от самите организации, но вместо това те са били определени еднолично от министъра, обясняват от организацията. Ако областните здравни карти бъдат отменени, националната здравна карта също би била нищожна, коментираха експерти.