Европейската комисията (ЕК) предложи пакет от мерки за разрешаване на ситуацията на пазара със селскостопански продукти в България, Полша, Словакия, Унгария и Румъния, съобщиха от Министерството на земеделието.

Мерките включват ограничаване на вноса на четири продукта, както и списък с други стоки, които да бъдат под постоянен мониторинг и при необходимост включени в забраната. 

Разговорите с ЕК продължават, при уверението, че окончателното решение може да бъде взето в кратки срокове (до няколко дни), в случай на съгласие на всички участници в преговорния процес, отбелязват от Министерството на земеделието. 

От ведомството посочват, че предложените спешни мерки от ЕК са потвърждение на позицията на българското правителство, че е необходима намеса от Брюксел за нормализиране на ситуацията на пазара на селскостопански продукти в най-засегнатите държави, намиращи се в близост до границата с Украйна.

На територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна за периода от 24 април до 30 юни 2023 г., реши Министерският съвет на днешното си заседание. Забраната се отнася за над 20 стоки. 

В Министерския съвет служебните министри на земеделието и на икономиката дадоха брифинг по темата. България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури, коментира служебният земеделски министър Явор Гечев. С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 

За момента това е най-разумното решение, което можеше да вземем като държава, коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов. По думите му какво ще се постигне като ефект, ще видим през следващите седмици. 
Таня Тодорова/БТА