Майките поискаха повече детски
Майките поискаха повече детски / netinfo

Около 200 майки, заедно със своите деца се включиха в мирно шествие срещу социалната политика на правителството, което се проведе в столицата. В протеста участваха и представители на сдружението "Зачатие" и други неправителствени организации.

Това е вторият подобен протест на Инициативния комитет на настоящите и бъдещи български майки. Той започна от Президентството, продължи по булевард “Цар Освободител” и завърши пред Народното събрание. Пред входа на парламента, в знак на протест, майките поставиха плакати със снимки на своите деца. Владислава Тончева от инициативния комитет обясни, че исканията на протестиращите са свързани изцяло с осигурените майки.

Искаме майчинството да е равно на 80% от брутния доход на двамата родители за първата година на детето. За втората година този процент да е 60%. Едно дете от 0 до 2 годинки излиза минимално между 250 и 280 лева на месец и ние искаме тези пари, уточни Тончева.

Българските майки настояха за по-голяма ангажираност на държавната политика по отношение на насърчаване на раждаемостта и спокойното отглеждане на децата, за решаване на проблемите на стерилните двойки в страната, решаване проблемите при отглеждането на деца с увреждания и намаляване броя на престъпленията срещу деца.

Тридесетина майки и татковци с колички в Пловдив се включиха в националния протест за повече държавна подкрепа за отглеждането на децата.

Второто им поред шествие тръгна от площад "Съединение" и стигна до общината, където ги посрещна кметът Иван Чомаков. Според него големият проблем на родителите е не толкова недостигът на места в яслите, детските градини и млечните кухни, колкото мизерните доходи.

Подкрепям исканията на майките, каза Чомаков, който на среща преди седмица с Инициативния им комитет обеща до месец общината да въведе единна система за обявяване на свободните места в детските заведения в града.

Към исканията си от предишния протест майките от Пловдив добавиха и въвеждането на професия "родител на дете с увреждания" и настояха за по-малко популизъм в социалната политика на кабинета.

Акцията на социалното министерство срещу експлоатацията на детски труд бе обявена 3 дни по-рано и работодателите-нарушители на закона бяха предупредени. Това не е ефективен контрол, а показност, каза Райна Вардева от инициативния комитет на майките в Пловдив.

На протестно шествие плевенските майки връчиха отворено писмо на кмета на общината Найден Зеленогорски.

Майките настояват в Плевен да бъдат формирани още няколко групи в яслите, защото сегашните са малко. Те искат възстановяване и осигуряване на поддръжка на детските кътове и съоръжения, които са на територия на общинска собственост, оформяне на минипаркове или детски кътове в кварталите, поставяне на рампи на входовете на всички основни институции и на здравните заведения в града, както и оборудване на тролейбусите със съоръжения за улесняване на качването на майки с колички и хора в неравностойно положение.

Майките предлагат да бъде оформена т.н. Гора на децата на Плевен. Идеята е да се загради една незалесена площ, на която всеки родител би могъл да засади дръвче, наречено на новороденото му дете.