Махмурлии се снимали със скенер, за да са сигурни, че ги боли глава от алкохола
Махмурлии се снимали със скенер, за да са сигурни, че ги боли глава от алкохола / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пациенти с махмурлук си правели снимки на рентген или скенер, за да са сигурни, че главата ги боли от прекомерна консумация на алкохол, а не по друга причина.

За този парадокс съобщи в предаването „Най-добрите лекари" по Дарик ръководителят на Клиниката по образна диагностика в „Пирогов" проф. Милан Тотев.

Специалистът припомни, че е вредно да се подлагаме на рентген или скенер без истинска причина.

„Развитието на технологиите обаче е достигнало такова ниво, че дозите на облъчване са много ниски и една рентгенова снимка, когато е нужна, няма да навреди", успокоява медикът. Проф. Тотев посочи още, че заплащането в специалността „образна диагностика" не кореспондира с труда, който извършват лекарите, които ни изследват. Това е и основната причина диагностиците да продължават да се топят, като по време на изпитните сесии младите лекари, кандидатстващи за тази специалност, били единици.

„Рентгенът не е вреден. Ако е необходима една рентгенова снимка, тя няма да ви навреди. Дозата, която се трупа дори от един скенер, когато се прави по нужда, не е толкова страшна. Неприятното е, когато се правят снимки, скенери и други рентгенови изследвания без истинска причина. Имаме пациенти, които след едно главоболие заради прекаляване с алкохол предната нощ, идват веднага да си направят снимка. Това е абсолютно безсмислена и вредна снимка, особено когато човек знае от какво го боли главата. Разбира се, ако има някакво клинично съмнение, че причината не е само това, тогава снимката е полезна. Искам да кажа и нещо друго - апаратите в последно време се развиха много. При първите рентгенови апарати облъчването беше огромно, има и колеги, които са загинали от лъчева болест, работейки с тях. В днешно време производството на апаратите смъкна страшно дозата. Това се дължи най-вече на факта, че повечето съвременни апарати са дигитализирани", обяснява специалистът.

„За съжаление, в България все още има доста стари машини. Включително и у нас, в „Пирогов" например, има машина, която е произведена в ГДР, която стои като резервна. Всичко това, разбира се, е свързано с огромен финансов ресурс и други трябва да кажат кога старите машини ще бъдат подновени. В държавата обаче върви доста добра програма за подмяна на апарати и е истина, че на много места се появяват такива апарати, че дори можем да се изфукаме пред чужденците с тях", каза още Тотев.