Кутев: Управляващите демонстрират начални форми на фашизъм
Кутев: Управляващите демонстрират начални форми на фашизъм / снимка: Sofia Photo Agency
Кутев: Управляващите демонстрират начални форми на фашизъм
23352
Кутев: Управляващите демонстрират начални форми на фашизъм
  • Кутев: Управляващите демонстрират начални форми на фашизъм

Дали ще се стигне до процедура по импийчмънт на президента, ще зависи от това какви факти ще се наберат за цялостната дейност на Георги Първанов. Това каза депутатът от Синята коалиция Асен Агов в предаването „Кой говори" по Дарик. По думите му освобождаването на посланици не трябва да се поставя под условие: „Народното събрание ще каже следното със своята декларация: че призовава президента да подпише указа за освобождаването на тези посланици. Нищо повече не казва НС. Надявам се с едно сериозно мнозинство тази декларация да бъде гласувана. Безобразията на президента през неговото царуване в продължение на втори мандат би трябвало да бъдат предмет на специален анализ. Не бива да се отказваме от това цялата истина да бъде наяве. Президентът трябва много ясно да си даде сметка, че ще бъде подложен на процедурата на отстраняване от длъжност".

Целият шум около искането за импийчмънт на президента се прави не за да се отстрани Георги Първанов, а защото този шум на някой му e нужен и за да се уязви държавният глава. Когато управляващите предпоставят прокурорски и съдебни решения, това граничи с фашизъм, каза депутатът от левица Антон Кутев: „Тук не става дума за това, че БСП защитава президента, а за това, че всеки, който се опита да каже дори и една дума срещу Бойко Борисов, моментално бива натирен в ъгъла, включително със средствата на съдебната система, на прокуратурата, на Народното събрание, тоест цялата държава започва да работи срещу всеки, който се опита да каже, че Бойко Борисов не му е симпатичен и че е направил грешка. Досега и освобождаването, и назначаването на посланици е ставало със съгласувателна процедура, това, което и сега иска президентът. Той казва: „Не ми поставяйте условия, недейте вие да решавате и да казвате - подпиши, защото си никой. Ти само подписваш и си гледай работата". Ако така се прави, каква е отговорността на президента за тяхното назначаване. Смятам, че ако те са нарушили закони и с дейността си са предразположили по някакъв начин изборите в определена посока, те трябва да бъдат отзовани. Тук обаче спорът не тръгва от това. Спорът идва от липсата на съгласувателна процедура, оттам тръгва всичко и той започва да прераства в нещо като истерия, която ни връща осем години назад и ни свързва със Садам Хюсеин. Законите в момента се нарушават от управляващото мнозинство, а това са начални форми на фашизъм. Дано да не се развият".

Президентът вероятно ще преосмисли отношението си и ще отзове посланиците ни в САЩ и Турция. Това пък каза депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров в „Кой говори": „Аз мисля, че президентът ще преосмисли своята позиция и ще постъпи отговорно, защото не може да бъдат посланици при положение, че има дисциплинарно производство, установени са допуснати нарушения от тези лица. Това е въпрос на преценка на президента, но ако той продължава да не освобождава посланиците, за мен това е нарушение на Конституцията. Всичко останало е въпрос на съдийска съвест и морал".