Депутатът от БСП Жельо Бойчев
Депутатът от БСП Жельо Бойчев / БГНЕС
Желю Бойчев: Комисията за ЧЕЗ поиска информация от службите за участниците в сделката
96702
Желю Бойчев: Комисията за ЧЕЗ поиска информация от службите за участниците в сделката
  • Желю Бойчев: Комисията за ЧЕЗ поиска информация от службите за участниците в сделката
Временната комисия за сделката за ЧЕЗ ще покани представители на ДАНС, на разузнаването и министерство на финансите за повече яснота около произхода на капиталите, с които ще се финансира покупката на активите на чешката компания в България. Това обяви председателят на комисията Жельо Бойчев. Ще бъде поканен и премиерът Бойко Борисов да обясни как е взето решение държавата да се включи в сделката за ЧЕЗ.
 
Амбициозни цели си поставя комисията за ЧЕЗ, но още от първото си заседание разногласията сред нейните членове започнаха. Обект на обсъждания на следващото заседание на комисията ще бъде и арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българската държава, каза Жельо Бойчев.

Борисов иска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ
 
"Тази комисия може да вземе много решения. Може да вземе решение за това как и по какъв начин българските институции, българските регулатори трябва да работят в този сектор. Очевидно, ако питате мен, ще се наложат промени там. Но се вижда, че има доста сериозни очаквания от институциите, но които, струва ми се, не отговарят по адекватния начин. Как и по какъв начин ще бъде гарантирана сигурността на доставките? Това е елемент на националната сигурност - работата на това дружество, така че това също ще бъде предмет на дейност", посочи председателят на временната парламентарна комисията.

МС: Информацията за сделката на ЧЕЗ е изпратена по електронна поща от чешкия зам. финансов министър
 
Ще се търси информация и от чешките служби за сигурност за подробности по сделката - идея, която възмути депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров: "Аз лично не мога да си представя как ще задължим ДАНС, който има компетенции и правомощия само в България, да изиска от партньорската служба в Чехия информация, която е вероятно класифицирана, ако те имат някаква допълнителна информация, която да бъде предоставена на нашата комисия".
 
Възможно е отново Гинка Върбакова да дава обяснения, този път пред депутатите на временната парламентарна комисия, как ще финансира сделката и може ли да осигури адекватно управление на енергодружеството, което доставя ток на над 2 милиона българи в Западна България.