Колегиалната лоялност спасява докторите при доказване на грешки
Колегиалната лоялност спасява докторите при доказване на грешки / cнимкa: sxc.hu
Колегиалната лоялност спасява докторите при доказване на грешки
27312
Колегиалната лоялност спасява докторите при доказване на грешки
  • Колегиалната лоялност спасява докторите при доказване на грешки

Около 40 000 - 43 000 лекарски грешки се случват годишно в България, при около 1/3 от тях има здравни последствия, сочи доклад на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Статистиката показва, че между 1000 и 2000 годишно са смъртните случаи заради лекарска грешка.

Между 500 и 1500 случая на година се отнасят към съдебната система, като при 60% от тях става дума за настъпил летален изход. Образуват се средно 200 наказателни дела на година, от тях около 10 завършват с присъда, но в 2/3 от случаите присъдата е административна.

8,3% от българите се самоопределят като жертва на лекарски грешки през последните пет години. Едва 0,3% от тях обаче са потърсилите отговорност за това. Потърпевшите, потърсили отговорност, през последната петилетка се движат в диапазона 5-15 000, като между 2000 и 6000 са тези, които са го направили извън здравната система. Tова сочи доклад, изготвен по проект "Подобряване ефективността на съдебната система при решаване на дела, свързани с лекарски грешки или небрежност и повишаване защитата на правата на пациентите".

Проблемите при търсене на справедливост обикновено са свързани с медицинската експертиза или т.нар. "вещи лица". Често именно те предопределят процеса, защото юристите не са експерти. "Колегиалната лоялност" между лекарите също е сред причините за тази несправедливост - трудно се получава оценка, неблагоприятна за лекарите.

Представители на Българския лекарски съюз, Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и Съюза на съдиите в България ще изпратят декларация, в която призовават народните представители от всички политически сили, както и представителите на изпълнителната власт, към серия от мерки, които да подобрят ефективността на съществуващите механизми за защита правата на пациентите в случаи с допуснати лекарски грешки.

Сред работните препоръки в документа са създаването на независим орган - бюро за извършване на съдебномедицински експертизи за нуждите на правораздаването, обясни за Дарик д-р Димитър Ленков от БЛС. В декларацията се настоява още да се създаде национална система за статистическа регистрация на отклоненията и инцидентите при лечения. В настоящия момент статистиката за смърт и нежелани усложнения практически не дава никакви данни за причините за случилото се и конкретните участници в лечението, обясни д-р Ленков.