/ БГНЕС
"Важно е, мисля, точно в Деня на Ботев да отправим молитва и искрена благодарност и към героите на нашето време", написа в профила си в социалната мрежа Facebook председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените български дни за преклонение, но и за вглеждане в самите нас. Сещаме се за онези вълшебни думи, които възрожденският даскал изписа на фасадата на котленското училище,"Помогни ми да те возвися", отбелязва тя.

Министърът на отбраната положи цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци

"Година след година на днешната дата се обръщаме към портрета на Ботев, за да се поклоним, а дълбоко в нас звучи тревожният глас - съхранихме ли ценностите на онези, които жертваха всичко, за да има България? Ако не друго, събитията от последните месеци ни показаха нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси", пише Караянчева.

"Пред очите ни стотици мъже и жени, чиито имена вероятно няма да научим, се извисиха над страха и личния инстинкт за съхранение, за да спасяват и да лекуват. Рискуваха своя живот и оставяха зад себе си своите близки, за да опазват чужди животи, за да не страдат близките на други. Нека в тяхна чест да добавим още един въпрос към тези, които обичайно си задаваме на 2 юни. Колко далеч е всеки от нас като ценности, кураж и професионализъм в своята област от медиците ни на първа линия? И да живеем така, че ако времето нас призове, да можем да се извисим до тяхната хуманност и отдаденост", посочва председателят на парламента.