Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха положени венци и цветя. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на града Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев, депутати, политици, военни и десетки граждани.

Сирените прозвучаха: С едноминутно мълчание България почете паметта на Христо Ботев (СНИМКИ)

"На този ден, 2 юни, символът е Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са отдали живота си за Освобождението на България", каза Каракачанов, отбелязвайки, че трябва да си знаем историята и да бъдем преди всичко българи. Той припомни, че един от апостолите на Априлското въстание - Панайот Волов, е от Шумен.

България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за Освобождението (ВИДЕО)

След церемонията Красимир Каракачанов отпътува заедно с адмирал Емил Ефтимов за военно-учебния център "Марково" край Шумен, където ще наблюдават демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсанти-випускници от Факултета "Артилерия, ПВО и КИС".
БТА