В ефира на „Здравей, България” политологът Димитър Ганев коментира резултатите от две проучвания на „Тренд” и "Галъп", изготвени по поръчка съответно на вестник „24 часа“ и БНР в периодите 12 - 19 февруари и 22 февруари - 1 март сред 1008 души на възраст над 18 години.

„Придържаме се към формулата 5+2. Тоест, 5 сигурни партии и 2, за които решаваща ще бъде предстоящата предизборна компания. Не са изключени размествания, но вече по-голямата част от хората са решили дали и за кого ще гласуват.

Първото място изглежда ще е за ГЕРБ. Борба ще има по-скоро за третото място и тя ще е между ДПС и „Има такъв народ”, заяви Ганев. Според него големият въпрос е дали формациите в новото Народно събрание ще бъдат 5, 6 или 7.  

„Партията на негласуващите ще е най-интересна на тези избори. Ако случаите на коронавируса продължават да растат, избирателната активност ще спадне. Очакваме своя глас да дадат 3 милиона души.

COVID-19 може да направи бариерата по-ниска и някои партии, които са на ръба, могат да се надяват на по-добро представяне”, коментира Първан Симеонов, политолог от „Галъп”.

По думите му, на тези избори интересни ще са ДПС, защото нямат скрупули да бъдат партньор с когото и да било. „Няма как да се направи каквото и да е управление, ако в него не присъства или първата, или втората партия.

Тоест, или ще има управление около ГЕРБ, или около БСП. По всяка вероятност ГЕРБ първи ще получат мандат за съставяне на правителство. След това предизвикателствата ще са огромни. Много партии заявиха, че няма да влизат с други формации”, каза още Ганев.

Данните са от две проучвания. Едното е на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 февруари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.

Другото изследване е проведено от "Галъп" по метода "лице в лице“ между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.
nova.bg