/ Thinkstock/Getty Images
Как водата, която пием, влияе на зъбите ни?
95366
Как водата, която пием, влияе на зъбите ни?
  • Как водата, която пием, влияе на зъбите ни?
70% от българските родители не са наясно как правилно да мият зъбите на своите деца, а всеки четвърти 18-годишен е с изваден постоянен зъб. Това показва проучване, организирано от Българския зъболекарски съюз, което бе представено в столицата.
 
От съсловната организация допълниха, че над 100 000 са децата у нас, чиито първи кътници са били силанизирани по Националната програма за профилактика на оралните заболявания.
 
България в червения списък по болни зъби

Всеки четвърти младеж има поне един изваден постоянен зъб, 6-годишните деца имат по 4 временни зъба с кариес, 12-годишните имат по 3 постоянни зъби с кариес, а при 18-годишните кариесите на постоянните зъби стават 6, информираха от Зъболекарския съюз. Значение тук имат не само профилактиката и храненето, но и водата, обясни професорът по детска стоматология д-р Мария Куклева.
 
Учени изясниха причината за кариесите

"В момента повече от 400 млн. в света, в повече от 60 страни, консумират изкуствена флуорирана питейна вода. В нашата страна всички води, които се продават свободно на пазара и съдържат повече от 1,5 мл флуор на литър, имат обозначение, че не са подходящи за деца до 7 години, тъй като могат да се предозират, ако не се консумират правилно", обясни тя.
 
"Освен това има европейска директива от 2007 г. за етикетирането на зъбните пасти, съдържащи флуор. Те трябва да се използват с големина на грахово зърно. Въпреки тези регулации обаче, срещата с лекар по дентална медицина е изключително важна за внедряване на допълнителни познания, свързани с флуорната профилактика", обясни професор Куклева.