Изборът на специализация ще върне интереса на младите лекари към спешната помощ, смята доц. Спасков
Изборът на специализация ще върне интереса на младите лекари към спешната помощ, смята доц. Спасков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Изборът на специализация ще върне интереса на младите лекари към спешната помощ, смята доц. Спасков
53546
Изборът на специализация ще върне интереса на младите лекари към спешната помощ, смята доц. Спасков
  • Изборът на специализация ще върне интереса на младите лекари към спешната помощ, смята доц. Спасков

Рано или късно Националната здравноосигуителна каса ще трябва да определи ясно какво лечение ще бъде извършвано с парите, събирани от българските пациенти, а не работата в здравеопазването да върви половинчато. Това коментира в интервю за Дарик кафе доц. Спас Спасков, бившият директор на „Пирогов". С уговорката, че не е запознат с детайли, той не коментира проверките, които текат в института за спешна помощ, но посочи, че и по негово време те са били почти ежедневие. „Гледам с ирония на случващото се - не всичко, което се изговаря е съвсем точно", каза доц. Спасков.

По думите му основният проблем наистина е във финансирането на сектора, като това е ясен знак, че е нужно по-активното включване на доброволното здравно осигуряване. „Бързите крачки, които трябва да се направят, е да се даде възможност да се набират повече средства. Единият от механизмите, когато има здравно-осигурителна система, е да се даде възможността за по-активна работа на доброволните здравноосигурителни дружества", каза той. По думите му е разбираемо, че българинът не проявява интерес по темата, тъй като НЗОК не дава ясен отговор какво тя плаща със събрания ресурс. „В никакъв случай не трябва да мислим, че с парите, които се събират, би могло да се осъществи някакво чудо. НЗОК ще трябва рано или късно да определи какво ще се извършва с тези пари", каза доц. Спасков.

Той припомни, че много отдавна се е определило, че НЗОК плаща около 60 на сто от разходите на болниците за лечение на пациентите, като е имало такъв доклад на финансовото министерство. Спасков посочи, че никой не е дал отговор какво се прави с останалите 40 процента, как те ще бъдат запълнени. По думите му ударът е паднал по възможно най-лошия начин върху директорите на лечебните заведения, които той нарече „редовният гръмоотвод".

„Идеята беше такава, че в никакъв случай не трябва да се допусне фалит на НЗОК, затова тя ще плаща колкото може, болниците периодично ще се дофинансират от бюджета, а тогава, когато директорът не ни е приятен, ще го обвиним много лесно в това, че е лош мениджър и ще го сменим", коментира бившият шеф на „Пирогов".

Според доц. Спасков не само планираното повишение на заплатите в „Спешната помощ" е добър ход. Интересът към работата в бърза помощ ще се върне по-скоро с възможността, която ще получат лекарите там - да специализират онова, което биха желали, допълни бившият директор на „Пирогов".