/ iStock/Getty Images
Националната програма за "ИТ кариера" продължава и до октомври е срокът за кандидатстване на учениците, а изпитът ще е на 17 октомври. По програмата се обучават учениците от десети клас по специалността "Приложен програмист" към професионалните гимназии. С тази програма се дава възможност на учениците, които не са в професионални училища, паралелно със своето образование в училище, да се подготвят в професионална подготовка и след това да положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация по специалността "Приложен програмист", каза пред журналисти зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при посещението си днес в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

Тя припомни, че първият випуск по програмата започна през 2017 г. с над 900 ученици, а сега учениците са малко над 200 и те продължават своето обучение за "Приложен програмист" в третата година от него. Много важна промяна в програмата е, че вече ученици, които по различни причини са отпаднали от нея, могат да валидират знанията си (да се подготвят самостоятелно и да се явят на изпит), защото обучението е изключително трудно и се води и от преподаватели от университетите, съобщи Михайлова. Тя каза, че програмата се изучава в пет центъра в страната - в Русе, Бургас, Пловдив, София и в Правец.

Близо 2 млн. лева повече отиват за образованието

Няма ограничения за броя на учениците, които ще кандидатстват за "Приложен програмист". Във втората година на програмата кандидатстваха над 700 ученици, но те имат по-добра успеваемост, като над 350 от тях продължават обучението си. Първият випуск на програмата ще започне сега своята последна година от програмата, каза Таня Михайлова. В училището в Правец сега, през ваканцията, на обучение по програмата бяха 32-ма ученици от първия випуск на програмата, които споделиха своите впечатления от него.

Традиционно има интерес на учениците към програмата, защото специалността "Приложен програмист" е една от професиите на бъдещето, заяви заместник-министърът на образованието. Тя отново отбеляза, че обучението е много трудно, защото тези ученици учат паралелно в две училище - в своето училище, но и в тези училища - центрове, в които се обучават допълнително и за специалността "Приложен програмист".

Учениците са избрали тази допълнителна специалност я изучават в събота и в неделя, но и през ваканциите. Тези ученици могат да са от математически и езикови гимназии, от средни училища и от профилирани езикови гимназии, обясни Таня Михайлова.

Стартира програмата "Обучение за IT кариера"

Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец е създадена през 1986 г., като филиал на Техническия университет (ТУ) в София, като и сега е към него, разказа директорът на училището Трифон Трифонов. Той добави, че научното и методичното ръководство в гимназията се ръководи от Факултета по компютърни технологии на ТУ. Сега в гимназията учат 680 ученици от цялата страна, като 480 от тях живеят в общежитието на училището, каза директорът. Той съобщи, че в гимназията има клуб по роботика, баскетболни, волейболни и футболни отбори, има също театрална група, духов оркестър и хор. Нашите ученици ще станат програмисти и реализацията на завършилите ученици е много добра. През тази година имахме 348 кандидати от цялата страна за 130 места, съобщи Трифонов.

Заместник-министър Таня Михайлова разгледа и музея в гимназията, в който са изложени и първите български компютри "Правец".
БТА