Има арестувани за купуване на гласове
Има арестувани за купуване на гласове / DarikNews
Образувани са 10 досъдебни производства за купуване на гласове
20192
Образувани са 10 досъдебни производства за купуване на гласове
  • Образувани са 10 досъдебни производства за купуване на гласове

"Има арестувани за купуване на гласове в изборния ден", каза министърът на вътрешните работи Михаил Миков. В МВР са постъпили 73 сигнала за купуване на гласове, от които 21 са счетени за неоснователни. 30 са прокурорските проверки, по които работата продължава и 9 са досъдебните производства, които са образувани. Две от тях са за организирано купуване на гласове. "Мисля си, че няма избори в България, на които полицията, прокуратурата и ДАНС да си били по-ефикасни. Тези, които внушават, че има много сигнали за купуване на гласове, нека да ги подават в отговорните институции", каза той. Висящи досъдебни производства има в Монтана, Пловдивско, Варненско и Сливенско. Министърът отказа да коментира повече детайли, защото са предмет на много проверки.

11 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани по време на изборния процес, няма тежки нарушения в изборния ден, съобщи прокурор Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура. Досъдебните производства за купуване на гласове са образувани в Пловдив, Велико Търново, Бяла, Нова Загора, Дупница, Плевен и Стара Загора. Заместник-генералният секретар на МВР Минко Брайков каза, че в цялата страна са образувани 61 полицейски проверки за купуване на гласове. По 21 от тях сигналите не са били доказани и те са били прекратени, а останалите се проверяват.

В ЦИКЕП са постъпили около 100 жалби, но те не показват някакви съществени нарушения, съобщи говорителят и член на комисията Александър Александров. Всички сигнали за купуване на гласове незабавно се препращат към органите на реда и след това е работа на прокуратурата и на  съда да решат дали има извършено престъпление, каза Александров. В първите часове на изборния ден комисията е била затрупана от жалби от политическите сили, свързани със значки на застъпници на кандидатите за Европарламент. ЦИКЕП е решила, че тези значки не са агитационен материал и не нарушават закона, каза Александров. Друга част от жалбите са свързани със студенти, връщани от някои избирателни комисии заради незаверени студентски книжки. ЦИКЕП е решила, че студентите могат да гласуват и при заверен първи семестър за учебната 2008/2009 година, защото в някои университети вторият семестър се заверява по-късно. Други жалби, повечето от края на изборния ден, са свързани с агитация, но и при тези сигнали съществени нарушения не са открити, каза Александров.

Има задържан като заподозрян в купуване на гласове в кв. „Столипиново", потвърдиха от Районната прокуратура в Пловдив. Той е събирал личните карти на хора и ги е принуждавал да гласуват за определена политическа сила. При обиск са намерени списъци с имена и лични данни.

По информация на Дарик мъжът е от ромски произход и е бил арестуван от полицията към 10 ч. тази сутрин в училище „Пенчо Славейков" в район „Източен". Той е държал в ръцете си списъци с имена на хора, уговорени да гласуват вероятно срещу заплащане. Наблюдатели от една от политическите сили обаче го забелязали и подали сигнал, след което служители на ДАНС го задържали. Малко по-късно служителите на реда арестували мъжа и го откарали в районното полицейско управление. Ето какво разказа очевидец на случилото се:

„Видях младеж да държи в ръката си списък с имената на 15-20 души. Дойдоха служители на ДАНС и го попитаха какъв е този списък. Той отговори, че е на негови приятели, които са се събрали, за да гласуват за определена политическа партия. Каза още, че тези момчета ще получат определено възнаграждение".

От прокуратурата са проверили и втори сигнал за купуване на гласове пред СОУ „Паисий Хилендарски", според който автомобил е превозвал избиратели до урните. След като гласували, те се подписвали в отделни външни списъци.

Бързо производство е образувано срещу 48-годишен мъж от село Дисевица в Плевен, съобщиха от полицията в града. В деня на евровота мъжът е предлагал пари на жители от селото, за да гласуват за определен кандидат. В информацията на полицията не се споменава в полза на коя партия или коалиция е било купуването на гласове.

Досъдебно производство за купуване на гласове в изборния ден е образувано срещу кмета на село Баня Мурад Кемал Ибрям в полицията в Стара Загора. Информацията бе потвърдена от Оперативния дежурен щаб на Областната дирекция на МВР в Сливен. 

Наказанието за такъв вид престъпление е до шест години лишаване от свобода и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

До този момент в Софийска районна прокуратура не са постъпвали сигнали за нарушения в изборния ден. Това съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Руси Алексиев.

15 турскоговорящи младежи са направили опит да гласуват с невалидни студентски книжки в избирателна секция в Пловдив, алармира пред Дарик председателят на комисията Ваня Кънчева. Установени са несъответствия между имената им в личните карти и представените първоначално студентски книжки. Мнимите студенти са обикаляли с два микробуса. По информация на Дарик малко по-късно те са гласували, като книжките им вече са имали печат от Технически университет - Пловдив. Подобни сигнали за нарушения са подадени и в други избирателни райони на Пловдив.